Bank of England denkt dat CBDC niet als contant geld zal worden gebruikt

In het Verenigd Koninkrijk wachten veel markten, waaronder de cryptocurrency-markt, op het besluit van de financiële autoriteiten. Dit besluit gaat over de invoering van een digitale pond. De leiding van de Bank of England heeft echter twijfel geuit dat de digitale pond zou handelen als contant geld.

Jon Cunliffe, de vice-gouverneur van de Bank of England, zei dat elke CBDC die door zijn organisatie wordt aangeboden waarschijnlijk via een soort rekening zou worden beheerd in plaats van te functioneren als bankbiljetten, aldus Bloomberg. Cunliffe is verantwoordelijk voor de inspanningen van de Bank of England om de CBDC van het Verenigd Koninkrijk te introduceren. Tijdens een discussie legde hij uit dat beleidsmakers op zoek waren naar manier om de digitale pond beter te laten functioneren voor zijn klanten bij online transacties.

Volgens hem moeten ze echter ook de bezorgdheid wegnemen dat een CBDC zou kunnen worden gebruikt bij misdaden en witwasoperaties. Daarom zal de nieuwe vorm van valuta waarschijnlijk niet worden gebruikt als een drager-instrument zoals bankbiljetten. Hij zei:

“Ik denk dat het zeer onwaarschijnlijk is dat iemand van ons een CBDC voor de detailhandel als een instrument als drager zou uitgeven. Het zou waarschijnlijk een of andere vorm van op rekeningen gebaseerd instrument zijn.”

De Bank of England onderzoekt manieren om de pond aan te passen aan de nieuwe technologieën en transacties die vaker online en middels een creditcard plaatsvinden. In Europa en de Verenigde Staten neemt contant geld als betaalmiddel dan ook af.

Meerdere opties op tafel voor de Bank of England

Cunliffe zei verder dat de centrale bank het systeem zou leveren om transacties met de CBDC uit te voeren. Daarnaast is het aan de particuliere sector om dit systeem te verbinden met de consumenten. Hij gaf het volgende aan:

“We zullen de activa en de rails produceren, maar de interface met het publiek zou eigenlijk worden gedaan door betalingsproviders uit de particuliere sector.”

Volgens hem liggen verschillende opties voor de integratie op tafel:

“Het kunnen banken zijn die de rekeningen van de klant zullen hebben om geld te integreren in hun digitale applicaties. Er zijn ook andere modellen. Eén model is dat we de particuliere sector toestaan ​​om de tokenisatie te doen, om hun eigen geld te verstrekken dat we één-op-één terugbetalen met geld van de centrale bank.”

Cunliffe concludeerde dat de beslissing van de Bank of England zou worden genomen op basis van wat het meest efficiënt en veiligst is. In het rapport werd geconcludeerd dat het consultatiedocument over hoe de CBDC voor de detailhandel eruit zou komen te zien eind dit jaar wordt verwacht.

Medio mei verklaarde Cunliffe dat klanten kunnen vluchten naar activa die als veiliger worden beschouwd. Dit kan het gevolg zijn van een verschuiving van risicovolle activa zoals crypto. In december vorig jaar noemde hij Bitcoin nog waardeloos en waarschuwde dat de exponentiële groei ervan een bedreiging kan vormen voor het gevestigde financiële systeem in het land.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!