Het aantal cryptocurrencies nadert de 20.000 ondanks bearish momentum

Het aantal cryptocurrencies die nieuw op de markt gebracht worden blijft stijgen, ondanks de prijscorrectie van de crypto-sector. Ontwikkelaars lijken dus niet te worden afgeschrikt om nieuwe digitale activa op de markt te introduceren. Op 17 juni was het totaal aantal cryptocurrencies gelijk aan 19.911.

Volgens gegevens van CoinMarketCap zijn er in 2022 alleen al 3.674 tokens bij gekomen wat een 22% groei betekent ten opzichte van 2021. Inmiddels zijn er zelfs meet cryptocurrencies op de markt dan beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten. Een mogelijke reden kan het gebrek aan regels en regulering zijn. Ook zijn de entreebarrières minder hoog voor het uitrollen van een cryptocurrency, dan het opzetten van een beursgenoteerd bedrijf.

Individuen kunnen namelijk tokens op de markt lanceren zonder dat er strikte regels voor gelden. Dit maakt de controle door entiteiten zoals de SEC ook lastig.

Het aantal nieuwe cryptocurrencies kan ook worden toegeschreven aan de aanzienlijke groei van de tokens in prijs in 2021. Sinds het begin van 2022 verloor de sector echter het momentum met een verlies aan kapitalisatie van meer dan 55%.

Waarom blijven er veel cryptocurrencies bijkomen?

Onder andere de perceptie dat het huidige bearish momentum zal vervagen met nieuwe projecten die profiteren van een potentiële rally is daarnaast een drijvende factor voor de groei van de crypto-markt. Beleggers hebben immers de neiging om meer geld te investeren zodra de prijs lager is, wat als een inspiratiebron geldt voor de uitrol van nieuwe tokens.

Waarschijnlijk zal de regelgeving in de nabije toekomst worden aangepast waardoor er striktere regels zullen gelden voor het lanceren van nieuwe tokens. Bovendien heeft het gebrek aan regelgeving slechte actoren ertoe aangezet om van de markt te profiteren om te profiteren van nietsvermoedende investeerders. Een voorbeeld hiervan is de crash van Terra (LUNA) dat de levensvatbaarheid van de markt heeft doen twijfelen.

Ook is er sprake van kopieergedrag onder de lanceringen van nieuwe tokens. Gevestigde cryptocurrencies, zoals Ethereum en Bitcoin, worden (deels) nagebootst vanwege het vastgestelde werkende systeem. Analisten zijn het er dan ook over eens dat de meeste cryptocurrencies worden weggevaagd vanwege een ontbrekende use-case en adoptie.