Stanley Druckenmiller spreekt zich uit over de cryptocurrency-ruimte

Afgelopen donderdag (9 juni) deelde de Amerikaanse investeerder Stanley Freeman Druckenmiller zijn laatste gedachten over de cryptocurrency-ruimte. De miljardair werd geïnterviewd door John Collison, mede-oprichter en president van Stripe, op de (virtuele) 2022 Sohn Investment Conference.

Wie is Stanley Freeman Druckenmiller

Druckenmiller begon zijn carrière als aandelenanalist bij Pittsburgh National Bank. Vervolgens richtte hij in 1981 investeringsmaatschappij Duquesne Capital Management op, die elk jaar een positief rendement had totdat hij in augustus 2010 besloot te stoppen met de hedgefondsactiviteiten en zijn bedrijf te sluiten.

Volgens een rapport gepubliceerd door de New York Times (NYT) op 18 augustus 2010, schreef Druckenmiller het volgende in een brief aan investeerders om uit te leggen waarom hij wilde stoppen met het beheer van hedgefondsen:

“Ik heb moeten erkennen dat het concurreren op de markten gedurende zo’n lange periode hoge persoonlijke kosten met zich meebrengt. Hoewel de vreugde van het winnen voor klanten enorm is, heeft voor mij de teleurstelling van elke tussentijdse opname door de jaren heen een cumulatieve tol geëist die ik niet kan blijven volhouden.”

Tussen 1988 en 2000 was Druckenmiller de leidende portefeuillebeheerder voor Quantum Fund, dat in 1973 werd opgericht door George Soros en Jim Rogers. In 1992 deed dit hedgefonds een succesvolle weddenschap van $10 miljard tegen de Britse pond (GBP). Volgens het NYT-rapport waren Soros en Druckenmiller de pioniers van een nieuwe stijl van hedgefondshandel:

“Met dhr. Soros, dhr. Druckenmiller hielp bij het pionieren van een investeringsstrategie die tegenwoordig macrohandel wordt genoemd. Ze trouwden met twee verschillende soorten beleggen. Aan de ene kant plaatsten de twee fondsbeheerders grote weddenschappen op wereldwijde valuta’s en grondstoffen door grafieken te bekijken en zich te concentreren op politieke trends. Maar ze houden zich ook bezig met ouderwetse aandelenselectie, waarbij ze bedrijven onderzoeken door middel van fundamentele veiligheidsanalyses.”

Volgens Forbes beheert de 68-jarige voormalige hedgefondsbeheerder, wiens persoonlijk geluk wordt geschat op ongeveer $6,8 miljard (per 11 juni 2021), zijn geld nu via een family office (Duquesne Family Office LLC).

Druckenmiller over cryptocurrencies

In het recentelijke interview sprak de miljardair over de ontluikende activaklasse. Zo sprak hij over het potentiële effect van crypto op andere activaklassen. Hij zei het onderstaande:

“Je kunt niet meer dan $2 biljoen aan koopkracht overnemen en er dan een biljoen van nemen en dat het niet uitmaakt. John, ik heb ook hoogfrequente signalen en er lijkt zeker een sterke correlatie te zijn tussen crypto en de Nasdaq.”

Tevens ging Druckenmiller ook dieper in op de toekomst van blockchain, waarin hij aangaf dat het hem zou verbazen als blockchain geen echte kracht in de economie wordt. Hij gaf het volgende aan:

“Ik denk dat dat een film is die nog moet worden gespeeld en waar ik niet met overtuiging op wil wedden, maar het zal me verbazen als blockchain geen echte kracht in onze economie is […] Het zal het heel goed doen, maar het zal ook een uitdaging vormen voor zaken als onze financiële bedrijven en veel ontwrichting veroorzaken.”

De miljardair ging verder met aangeven dat hij cryptocurrencies wel interresant vindt, maar dat hij “waarschijnlijk te oud is om te concurreren met de jonge mensen in deze ruimte. Hij gaf echter wel aan dat hij het “zeker in de gaten houdt”. Hij sloot af met het volgende:

“Nasdaq-achtige risicospelers zijn degenen die in Bitcoin willen spelen en curmudgeons die gouden bugs zijn [spelen] met goud … Als je denkt dat we in de toekomst onverantwoord monetair beleid en inflatie zullen hebben, als het in een bull-fase is, wil je Bitcoin bezitten, maar als het voor andere activa in een bear-fase zit, wil je goud bezitten.“

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!