Coin Center klaagt Amerikaans ministerie aan vanwege rapportagevereisten omtrent crypto-belasting

De pressiegroep uit Washington voor de crypto-industrie, Coin Center, heeft gezegd dat het een rechtszaak heeft aangespannen tegen het Amerikaanse ministerie van Financiën en de Internal Revenue Service. Hierbij wordt beweerd dat de rapportagevereisten voor crypto-belasting die vorig jaar zijn opgenomen in de Infrastructure Investment and Jobs Act van president Biden ongrondwettelijk zijn.

De officiële aanvraag is ingediend bij een filiaal van de Kentucky District Court, evenals een begeleidend bericht op de website. Daarin legde Coin Center het volgende uit:

“Als de regering wil dat we rechtstreeks rapporteren over onszelf en de mensen met wie we transacties uitvoeren, moet ze voor een rechter bewijzen dat ze een redelijk vermoeden heeft dat een doorzoeking van onze privépapieren gerechtvaardigd is.”

De advocaten van Coin Center noemden het mandaat een massaal toezichtregime op gewone Amerikanen. In de wet staat namelijk dat vanaf 2024 Amerikaanse belastingbetalers die voor meer dan 10.000 dollar aan crypto-assets ontvangen, afzendergegevens inclusief adressen en burgerservicenummers moeten melden aan de autoriteiten.

Hieraan wordt door de pressiegroep toegevoegd dat de maatregel de innovatie van cryptocurrency dreigt te belemmeren en de privacyrechten van gebruikers van cryptocurrency met aanmatigend toezicht inperkt. Ook zou het Amerikanen die cryptocurrency gebruiken dwingen om opdringerige details over zichzelf te delen met elkaar en met de federale overheid. De advocaten voegden eraan toe:

“Als een derde partij de echte naam van een persoon te weten komt die een cryptocurrency-adres gebruikt, dan kan ze het grootboek gebruiken als een uitgebreide database van alle transacties die naar die persoon zijn verzonden of door die persoon zijn ontvangen.”

Ook gaven de advocaten het volgende aan:

“Rapporten aan de overheid over identificeerbare cryptocurrency-transacties zouden een venster bieden op niet alleen de transacties die worden gerapporteerd, maar ook de volledige niet-gerelateerde transactiegeschiedenis van de deelnemers.”

Daarnaast wordt er beweerd dat de maatregel in de VS gevestigde bedrijven zou kunnen treffen die vooruitgang proberen te boeken in de crypto-sector. De advocaten merkten op dat de openbaarmaking van gevoelige informatie in strijd is met de redelijke verwachtingen ten aanzien van privacy en hun eigendomsrechten. Het zou volgens de advocaten ook zorgen voor een blootlegging van beschermde verenigingen van deze bedrijven waardoor hun expressieve activiteiten worden verlaagd.

Coin Center waarschuwde ook dat de maatregel uiteindelijk in strijd zou kunnen zijn met de bepalingen inzake gegevensbescherming, omdat het in wezen zou betekenen dat belastingbetalers gedurende langere perioden gegevens over verschillende afzenders moeten bewaren. Particulieren en bedrijven moeten er rekening mee houden dat kleinere transacties kunnen worden beschouwd als gerelateerd aan hun aan te geven transacties.

Het dwingen van gewone mensen om zeer opdringerige informatie over ander gewonen mensen te verzamelen zonder bevelschrift aan de regering is dus ongrondwettelijk onder het vierde amendement, aldus Coin Center.

Verder voegde de pressiegroep toe dat partijen, zoals liefdadigheidsinstellingen en NGO’s, op grond van de wet gedwongen zouden worden om details over hun anonieme donateurs bekend te maken. Ook zouden kunstenaars die NFT’s minten kunnen worden geblokkeerd om deze te verkopen aan anonieme kopers. De uitvoerend directeur van Coin Center schreef:

“Eisen van politiek actieve organisaties om lijsten met de namen en identificatiegegevens van hun donoren op te stellen en te rapporteren aan de autoriteiten zou ongrondwettelijk zijn onder de voorwaarden van het Eerste Amendement.”

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!