Janet Yellen waarschuwt pensioenfondsen met crypto

Fidelity en andere grote financiële bedrijven, hebben gewerkt om crypto-blootstelling aan te bieden in de 401 (k) pensioenplannen. Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, heeft onlangs een waarschuwing afgegeven over deze kwestie en het Congres gevraagd in te grijpen.

Crypto’s zijn een zeer riskante keuze geworden als onderdeel van pensioenplannen voor gemiddelde spaarders, aldus Yellen. Op een evenement van de New York Times op donderdag zei de minister het volgende:

“Het is niet iets dat ik de meeste mensen zou aanraden die aan het sparen zijn voor hun pensioen. Voor mij is het een zeer risicovolle investering.”

Het antwoord van Yellen kwam vooral toen hem werd gevraagd naar het plan van Fidelity Investments om crypto-blootstelling aan pensioenplannen te krijgen. Niet alleen Yellen, maar zelfs het Amerikaanse ministerie van Arbeid heeft hiertegen bezwaar gemaakt.

Yellen voegde er verder aan toe dat het beter zou zijn als het Congres regelt welke activa moeten worden opgenomen in belastingvriendelijke pensioenvehikels. Yellen zie het volgende over de actie van het Congres:

“Ik zeg niet dat ik het aanbeveel, maar dat zou naar mijn mening redelijk zijn.”

Eerder dit jaar in februari werd crypto-uitwisseling Gemini geconfronteerd met een grote inbreuk op de beveiliging, waardoor $36 miljoen aan beleggersfondsen op pensioenrekeningen in gevaar kwam.

Onlangs heeft een IRA Financial Trust, een platform dat pensioen- en pensioenrekeningen beheert, een rechtszaak aangespannen tegen de exchange. Hierin staat dat Gemini niet genoeg maatregelen genomen heeft om de holdings van beleggers te beschermen. Het volgende stond in een persbericht:

“De rechtszaak beweert ook dat Gemini de accounts niet binnen een voldoende tijdsbestek onmiddellijk na het incident heeft bevroren, waardoor de criminelen geld van de rekeningen van klanten op de Gemini-exchange konden blijven halen nadat IRA Gemini op de hoogte had gesteld.”

Hoewel Gemini de aantijgingen heeft verworpen, is het de vraag of we voldoende beschermings- en beveiligingsnormen hebben om dergelijke diefstallen aan te pakken, vooral als het iemands pensioenfondsen betreft.