Het IMF adviseert milieuvriendelijke CBDC’s en non-PoW

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft onlangs een studie onthuld met het belang van ontwerpkeuzes binnen het crypto-ecosysteem om een mainstream betalingssysteem te bouwen. De studie heet Digitale valuta en energieverbruik en hierin werd het energieverbruik van crypto-activa onderzocht op basis van hun verschillende ontwerpelementen op het ideale mechanisme voor het ontwikkelen van digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC’s) te evalueren.

Het IMF deelde de basis voor beleidsdiscussies over de milieueffecten van digitale valuta en adviseerde om af te stappen van op proof-of-work (PoW) gebaseerde gedistribueerde grootboek-toepassingen (DLT) en voegde toe:

“Met name Bitcoin (BTC), de bekendste toepassing van dit type, verbruikt naar schatting veel energie (ongeveer 144 terawattuur (TWh)) per jaar. Hoewel schaalbaarheidsoplossingen de energiekosten per transactie verlagen, verlagen ze niet de totale energie-uitgaven.”


Het IMF erkende echter dat de hoge energie-efficiëntie die wordt veroorzaakt door non-PoW, geautoriseerde crypto-activa in vergelijking met het traditionele financiële systeem:

“Het potentieel van non-PoW-toegestane crypto-activa om het energieverbruik te verminderen ten opzichte van het bestaande betalingssysteem komt voort uit energiebesparingen op zowel de kern-verwerkingsarchitecturen als de betaalmiddelen van gebruikers.”


Er kan worden geconcludeerd dat het IMF de centrale banken aanbeveelt om CBDC’s te ontwerpen met het expliciete doel om milieuvriendelijk te zijn. Dit betekent het selecteren van platforms, hardware en ontwerp-opties met een lgere ecologische voetafdruk dan de legacy-systemen van de centrale banken.

Naast milieuvriendelijke componenten werd centrale banken aanbevolen om andere functies in de CBDC’s op te nemen, zoals compliance, hogere veerkracht en offline mogelijkheden. Het IMF wees er ook op dat de beleidsmakers de mainstreaming van crypto of CBDC’s zullen overwegen door de milieu-impact van het onderliggende ontwerp van de technologie af te wegen. In het onderzoek schatte het IMF dat het jaarlijkse energieverbruik door het wereldwijde betalingssysteem 47,3 TWh bedraagt, wat ongeveer overeenkomt met het jaarlijkse verbruik van economieën als Portugal en Bangladesh.

Een non-profitorganisatie van DLT-ecosystemen, de Iota Foundation, werkt samen met Dell Technologies om een realtime trackingsysteem voor de koolstofvoetafdruk te ontwikkelen. Het initiatief zal zorgen voor bijna realtime tracking van de koolstofemissies van BioE’s duurzame energie- en composteringsfaciliteit. Mathew Yarger, hoofd duurzaamheid bij de Iota Foundation, verklaarde:

“We kunnen nu gegevens over klimaatverandering volgen en verifiëren en hoe we deze actief proberen aan te pakken op een niveau dat nog nooit eerder is bereikt.”

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!