Duitsland biedt belastingvoordeel voor cryptocurrency-houders

Het Europese land Duitsland heeft goed nieuws aangekondigd voor cryptocurrency-houders. Het land heeft verklaard dat alle handelaren en crypto-supporters die hun tokens langer dan een jaar vasthouden, geen belasting hoeven te betalen over hun digitale bezit.

Dit is een droomscenario voor de meeste cryptocurrency-bezitters. Landen als India hebben al verklaard dat ze zware vermogenswinstbelastingen gaan opleggen voor alle handelaren die ervoor kiezen hun munten te verkopen of in te wisselen. Wellicht besluiten grote houders van cryptocurrency de komende weken en maanden naar Duitsland te verkassen door de nieuwe regel.

Duitsland wordt crypto-vriendelijker

De stap komt door nieuwe belastingregels die de Duitse wetgevers hebben geïmplementeerd. Volgens een uitgegeven rapport van de populaire cryptocurrency-beurs Gemini, is de handel in crypto in Duitsland in de loop der jaren behoorlijk groot geworden, waarbij ongeveer 17 procent van de bevolking ooit digitale valuta heeft verhandeld of vastgehouden. Bovendien wordt aangenomen dat Duitsland ongeveer 14 procent van de Ethereum-nodes en negen procent van de Bitcoin-nodes huisvest, waardoor het één van de grootste bijdragers is aan de groei van beide netwerken.

De nieuwe regels kwamen tot stand in een 24-pagina’s tellend document met details over de raadplegingen die plaatsvonden met belanghebbenden in 16 afzonderlijke provincies in het land. Staatssecretaris Katja Hessel legde het als volgt uit in een verklaring:

“De deadline wordt niet verlengd tot tien jaar als bijvoorbeeld eerder Bitcoin werd gebruikt voor kredietverlening, of als de belastingbetaler Ether als inzet heeft verstrekt aan iemand anders om zijn blok te creëren.”

Patrick Hansen, beleidsexpert van de Europese Unie (EU), deelde ook zijn mening over de nieuwe regelgeving en zei tegen cryptobedrijf Blockworks:

“Dit is nu al een enorm succes en maakt Duitsland fiscaal gezien een zeer aantrekkelijk cryptoland.”

Sommige transacties worden nog steeds belast

Hoewel het nieuws zeker positief is, lijkt het erop dat de regels niet van toepassing zijn op alle tokens in de cryptocurrency-ruimte. Het document vermeldde bijvoorbeeld dat airdrops onderworpen zouden zijn aan rapportagevereisten voor inkomstenbelasting, mits de personen in kwestie hun persoonlijke gegevens niet hebben verstrekt aan de bedrijven die de airdrops uitvoeren. Degenen die hun informatie verstrekken, zullen duidelijk zijn. Hansen merkte verder op:

“Normaal gesproken moeten mensen belasting betalen over airdrops, maar er zullen veel vrijstellingen zijn.”

Bovendien zal iedereen die in crypto wordt betaald of een baan heeft waar ze digitale activa verdienen, worden belast bij het verhandelen van die activa in of het aangaan van transacties.

Toch zegt Hansen dat Duitsland in lijn is om crypto-adoptie in heel Europa te stimuleren. Hij beschreef het land als “absoluut voor op de meeste andere landen in de wereld op het gebied van crypto-regulering, belastingen, [anti-witwas] regels, met name de implementatie van reisregels, en de crypto-bedrijfslicenties.”