Voorzitter SEC reageert op de crash van Terra

De voorzitter van de SEC, Gary Gensler, heeft maandag gezegd dat de crypto-markt meer regelgeving nodig heeft om investeerders te beschermen tegen projecten zoals Terra. Hij beschuldigt crypto-handel- en crypto-walletplatforms voor het niet vrijgeven van informatie waardoor investeerders zuurverdiend geld verliezen, zoals bij LUNA en UST.

Gary Gensler is van mening dat cryptocurrencies zeer speculatief zijn en dat de meeste activiteiten plaatsvinden op slechts een geselecteerd aantal handelsplatforms. Het wordt daarom ten zeerste aanbevolen voor handelsplatforms en uitgevers van tokens om met de SEC samen te werken om particuliere beleggers en instellingen te beschermen door middel van een reeks regels en openbaarmakingen.

Gensler beweerde dat de crypto-markt niet gedecentraliseerd is, aangezien er slechts een paar crypto-handelsplatforms de markt beheersen, aldus een rapport van Reuters. Deze opmerkingen deed Gensler op de jaarlijkse conferentie van de Financial Industry Regulatory Authority in Washington. Ook moeten deze cryptohandelsplatforms en cryptoportefeuillebedrijven informatie aan investeerders bekendmaken. Openbaarmakingen zullen beleggers helpen geloven dat een handelsplatform niet tegen hen handelt en dat activa die in portefeuilles zijn opgeslagen, daadwerkelijk eigendom van hen zijn. Hij zei:

“We hebben dit basisakkoord: u, het beleggende publiek, kunt uw keuzes maken over het risico dat u neemt, maar er wordt verondersteld dat er volledige en eerlijke openbaarmaking is, en het is niet de bedoeling dat mensen tegen u liegen.”

Hij heeft daarnaast gezegd dat de SEC samenwerkt met de Commodity Futures Trading Commission om beleggers die handelen in cryptocurrencies te beschermen door ze te reguleren. Crypto-bedrijven moeten er ondertussen voor zorgen dat een orderboek niet nep is. Ook moeten crypto-handelsfirma’s die basiprincipes van de markt volgen, zoals fraudebestrijding, anti-manipulatie en geen front-running om investeerders te beschermen.

Gensler denkt daarnaast dat de crypto-investeerders nog niet goed beschermd zijn en dat meer bescherming het vertrouwen van investeerders in de markt kan vergroten. De opmerkingen kwamen nadat de LUNA-prijs in twee dagen 99% daalde toen Terra’s UST-stablecoin zijn koppeling met de Amerikaanse dollar verloor. Het resulteerde in een cryptomarktcrash, waardoor beleggers miljarden verloren.

Gensler blijft kritisch op cryptocurrencies. Hij heeft onder andere altijd geloofd dat stablecoins gereguleerd moeten worden, vanwege de noodzaak om in en uit cryptocurrencies te handelen. Hij is een groot voorstander geweest van het reguleren van crypto en het toepassen van de definitie van effecten. Nu heeft hij echter crypto-handelsplatforms gevraagd zich te registreren bij de SEC om te voldoen aan de beleggersbescherming.