Wikipedia zal geen cryptocurrency-donaties meer accepteren

De Wikimedia Foundation, de non-profit organisatie achter Wikipedia en andere Wikimedia-projecten, heeft de mogelijkheid om donaties te doen in cryptocurrencies verwijderd, volgens een recente aankondiging van bijdrager Molly White. Ze tweette het volgende:

“De Wikimedia Foundation heeft besloten om te stoppen met het accepteren van cryptocurrency-donaties. De beslissing werd genomen op basis van een verzoek van de gemeenschap dat het WMF geen cryptodonaties meer zou accepteren, wat voortkwam uit een drie maanden durende discussie die eerder deze maand werd afgerond.”

De stichting begon Bitcoin (BTC) in juli 2014 te accepteren om donaties “zo eenvoudig en inclusief mogelijk” te maken. Het vertrouwde aanvankelijk op de Coinbase voor het verwerken van transacties voordat het overschakelde naar BitPay. De organisatie voegde ook Ethereum (ETH) en Bitcoin Cash (BCH) toe aan de lijst van geaccepteerde cryptocurrencies.

Eerder deze maand stemden Wikipedia-editors echter overweldigend voor het opschorten van cryptocurrency-donaties. Het voorstel van White stelt dat Bitcoin en Ethereum, de twee grootste proof-of-work cryptocurrencies, een bedreiging vormen voor de ecologische duurzaamheidsdoelstellingen van de stichting. Tevens beweerde het voorstel dat het accepteren van extreem risicovolle investeringen reputatierisico’s voor de stichting met zich meebrengt.

Cryptocurrency-donaties waren goed voor slechts 0,08% van de totale bijdragen in 2021, daarom zal het verbod op geen enkele manier invloed hebben op de stichting. Toch heeft het schijnbaar aangegeven dat het cryptocurrency-donaties in de toekomst wellicht nog een keer een kans zal geven, eraan toevoegend dat het “dit probleem zal blijven volgen”.