Europese Centrale Bank digitale euro

Functionaris van ECB beweert dat Satoshi Nakamoto geld niet begrijpt

Een hoge functionaris bij de Europese Centrale Bank (ECB), Fabio Panetta, heeft tijdens een toespraak op Columbia University beweerd dat Satoshi Nakamoto, de anonieme uitvinder van Bitcoin (BTC), geen “diepgaand begrip” had van geldproblemen tijdens het ontwikkelen van BTC. Tevens gaf hij aan dat de droom van Satoshi om betrouwbaar geld te creëren een illusie blijft. Hij zei het volgende:

“Satoshi Nakamoto – of liever de softwareontwikkelaars die dat pseudoniem gebruiken – creëerden de broncode van wat volgens hen gedecentraliseerd digitaal geld zou kunnen zijn. Hun whitepaper uit 2008 toont een grote fascinatie voor technologie, met name cryptografie, maar niet per se een diepgaand begrip van betalings- en geldkwesties. Ze streefden naar het realiseren van een anarchistische utopie van een stabiele valuta die vrij is van publieke controle.”

Panetta stelde dat de meeste deelnemers aan de cryptomarkt nog steeds afhankelijk zijn van tussenpersonen, in tegenstelling tot Nakamoto’s doel van decentralisatie. Hij vergeleek de cryptomarkt dan ook met de ineenstorting van de subprime-hypotheek die leidde tot de financiële crisis van 2008. Hij beschreef het als volgt:

“Inderdaad, de cryptomarkt is nu groter dan de subprime-hypotheekmarkt was toen – met een waarde van 1,3 biljoen dollar – de wereldwijde financiële crisis veroorzaakte. En het vertoont een opvallend vergelijkbare dynamiek. Bij gebrek aan adequate controles, stimuleren crypto-activa speculatie door snelle en hoge rendementen te beloven en mazen in de regelgeving uit te buiten die investeerders geen bescherming bieden. Beperkt begrip van risico’s, angst om iets te missen en intensief lobbyen van wetgevers drijven de risico’s op en vertragen de regelgeving.”

Als gevolg hiervan roept Panetta dan ook op tot wereldwijd gecoördineerde regelgevende maatregelen om het illegale gebruik van digitale activa aan te pakken, evenals de milieu-impact van cryptocurrencies:

“Regelgeving moet de risico’s en voordelen in evenwicht brengen om innovatie die de efficiëntie van betalingen en bredere toepassingen van deze technologieën zou kunnen stimuleren, niet te verstikken.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN