Argentijnse toezichthouder lanceert innovatiehub

De Argentijnse effectentoezichthouder, National Securities Commission (CNV), heeft naar verluidt actie ondernomen om de komst van nieuwe fintech- en crypto-gebaseerde beleggingsinstrumenten op de markt te stroomlijnen. Onlangs lanceerde de instelling een innovatiehub dat particuliere investeerders zal koppelen aan toezichthouders. Dit zal het doel hebben om informatie uit te wisselen over de vereisten waaraan deze producten moeten voldoen om op de markt te kunnen worden gebracht. De voorzitter van het CNV, Andres Consentino, was optimistisch over de toekomst van dit initiatief. Hij stelde het volgende:

“We zijn proactief in de context van de opkomst van crypto-activa en fintech, om samen te werken met de sector en een regelgevend en beleidskader in dit opzicht te genereren.”

Sinds de acceptatie van cryptocurrency in Argentinië piekte, is het aantal cryptocurrency-gerelateerde scams ook gestegen. De belangrijkste motivatie voor de lancering van hub is het tegengaan hiervan. Consentino zei:

“Dit initiatief heeft ook tot doel het beschermingskader voor de belegger te verbeteren tegen verschijnselen van zeer ongelukkige omstandigheden die zich gewoonlijk voordoen.”

Binnenkort crypto-beleggingsproducten beschikbaar

Deze innovatiehub zou het nieuwe tijdperk van gereguleerde crypto-gekoppelde beleggingsproducten in Argentinië kunnen inluiden. Dat is de mening van de president van Matba Rofex, Adres Ponte. De beleggingsmakelaar verklaarde dat deze producten op korte termijn zullen worden gelanceerd. Er zijn twee doelstellingen achter de regulering van cryptocurrency-investeringen in het land volgens lokale bronnen. De eerste doelstelling is de bescherming van de beleggers die fondsen in crypto-markten willen plaatsen door de lancering van gereguleerde producten. De andere doelstelling is het voordeel dat de nationale belastingdienst van deze producten kan genieten en die vanwege hun aard niet kunnen worden verborgen voor de AFIP, de nationale belastingdienst.

De capaciteit voor het innen van belastingen op de cryptocurrencies zou zeker zijn door het reguleren van de instrumenten. Momenteel worden de meeste investeringen namelijk gedaan op beurzen en platforms in het buitenland. Op 1 april werd in de Senaat een wetsproject gepresenteerd om alle eigendommen die Argentijnen in het buitenland hebben, inclusief cryptocurrency, te belasten om een deel van de schuld te betalen die het land heeft bij het Internationaal Monetair Fonds.