Binance.US haalt meer dan $200 miljoen op

Het Amerikaanse filiaal van de wereldwijde crypto-exchange Binance, Binance.US, heeft zijn financieringsronde afgesloten na maanden van zoeken ernaar. Het bedrijf heeft meer dan $200 miljoen opgehaald in een seed-ronde tegen een pre-waardering van $4,5 miljard. Onder andere RRE Ventures, Foundation Capital, Original Capital, VanEck, Circle Ventures, Gaingels en Gold House hebben geïnvesteerd. Voor de ronde was er geen hoofdinvesteerder.

De recente investeringsronde komt zeven maanden nadat Binance CEO Changpeng Zhao is augustus zei dat Binance.US had verwacht binnenkort de financiering van gerenommeerde investeerders te sluiten. De toenmalige CEO van Binance.US, Brian Brooks, verliet op dat moment het bedrijf na zijn aanstelling drie maanden eerder. Naar verluidt stapte hij op vanwege een mislukte financieringsinspanning van $100 miljoen.

Wat wil Binance.US veranderen?

Binance.US wil met het nieuwe kapitaal, nieuwe producten en diensten aanbieden. Een woordvoerder van het bedrijf weigerde in te gaan op de details, maar zei dat de exchange een groot aantal diensten organisch of via strategische fusies en overnames had onderzocht. Er wordt verwacht dat een aantal van deze diensten op korte termijn op de markt komen. Momenteel biedt Binance.US spothandel aan voor particuliere- en institutionele klanten. De uitwisseling werd gelanceerd in 2019 en is nu beschikbaar in 45 Amerikaanse staten en acht territoria. Het is van plan om zijn diensten aan te bieden in alle Amerikaanse staten en gebieden.

De grootste rivaal van Binance.US is Coinbase, waar het ver achter blijft. De Amerikaanse vertakking van Binance had slechts een handelsvolume van $9 miljard ten opzicht van de $81 miljard van Coinbase. Andere rivalen in de Verenigde Staten, FTX en Gemini, hadden in maar handelsvolumes van respectievelijk meer dan $5 miljard en bijna $4 miljard.

Na het vertrek van Brooks promoveerde Binance.US in oktober president en bestuurslid Brian Shroder tot CEO. Sindsdien, zegt de beurs, heeft het zijn personeelsbestand verdubbeld. Momenteel werken er meer dan 350 mensen bij de exchange en wordt er verwacht dat het platform blijft werven voor verschillende functies. De exchange wil ook “in de komende twee tot drie jaar” naar de beurs gaan, aldus de woordvoerder.

Daarnaast wordt Binance.US naar verluidt onderzocht door de Securities and Exchange Commission vanwege zijn relatie met twee bedrijven, Sigma Chain AG en Merit Peak, die eigendom zijn van Zhao. De twee bedrijven zouden crypto verhandelen op Binance.US als market makers, profiterend van de verschillen in bied- en laatprijzen. Zhao is naar verluidt de meerderheidseigenaar van zowel Binance als Binance.US.