Intel lanceert tweede generatie Bitcoin-miningchip

De internationale maker van o.a. computerchips Intel heeft gisteren zijn “Intel Blockscale ASIC” gelanceerd, een chip voor Bitcoin-mining van de tweede generatie die in februari voor het eerst werd aangekondigd.

De chip heeft naar verluidt een hashsnelheid van 580 GH/s (gigahashes per seconde) en verbruikt slechts 26 J/TH (joules per terahash), waardoor hij veel efficiënter is dan huidige chips op de markt. Ter vergelijking: Bitmain’s Antminer S19 Pro+ Hyd levert een hash-snelheid van 198 TH/s terwijl hij 27,5 J/TH verbruikt, en de gerelateerde specificaties van MicroBT’s Whatsminer M30S++ zijn 112 TH/s bij 31 J/TH.

Zoals Intel op zijn site uitlegt, is de chip gebouwd met een focus op energieduurzaamheid in de context van ESG-zorgen (environmental, social, governance) die de industrie blijven kwellen. Deze energiegerelateerde angsten beïnvloeden zelfs beleidsmakers. Zo heeft de Europese Unie vorige maand een voorstel op een verbod op Bitcoin-mining ingediend als onderdeel van een crypto-reguleringspakket. Toegegeven, wetgevers verwierpen de versie van het wetsvoorstel waarin melding werd gemaakt van een verbod proof-of-work in een 32-23 stemming.

De chip zal naar verluidt ook “on-chip temperatuur- en spanningsdetectiemogelijkheden” bevatten, naast ondersteuning voor 256 geïntegreerde schakelingen per keten, die geen van beide deel uitmaakten van Intel’s originele “Bonanza Mine” -processor. Bovendien beweert het bedrijf dat het vanwege de “aard” van het gebruikte silicium in volume kan worden geleverd “zonder de levering van nieuwe CPU’s en GPU’s in gevaar te brengen.”

Block CEO Jack Dorsey merkte vorig jaar op dat de productie en levering van silicium “te geconcentreerd” en “overmatig beperkt” waren, voorafgaand aan Intel’s markttoetreding. Block zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar een van de eerste klanten zijn van Intel’s nieuwe chip en richt zich op het bouwen van een eigen energie-efficiënt miningsysteem. Andere eerste ontvangers zijn Argo Blockchain, Hive Blockchain Technologies en GRIID Infrastructure.