Hier is hoe Bitcoin met meer dan 10000% kan exploderen

Een wereldwijde vermogensbeheerder voorspelt dat Bitcoin (BTC) meer dan 100 keer zo snel kan stijgen als harde valuta’s minder aantrekkelijk worden als reservemiddel.

In een nieuwe blogpost zeggen Natalia Gurushina, hoofdeconoom van VanEck emerging markets fixed income strategy, en Eric Fine, hoofd van active emerging markets debt, dat de opwaardering voor Bitcoin “potentieel enorm” is als het op grote schaal wordt gebruikt als reserve-activa.

VanEck zegt dat de prijs van Bitcoin op een dag $1,30 miljoen zou kunnen bereiken. Volgens VanEck zou deze voorspelling uitkomen wanneer de zeer liquide wereldwijde geldvoorraad, M0, gedeeld wordt door de bestaande voorraad van het vlaggenschip van de cryptocurrency.

Wanneer de minder liquide wereldwijde geldvoorraad, M2, wordt gedeeld door de totale voorraad van het vlaggenschip van de cryptocurrency, zegt VanEck dat de prijs van Bitcoin 4,80 miljoen dollar zou kunnen bereiken.

M0 is de zeer liquide geldvoorraad en bestaat uit de fysieke valuta, zowel biljetten als munten, die binnen of buiten het banksysteem worden aangehouden. M2 is de minder liquide geldhoeveelheid en bestaat uit geld dat buiten het banksysteem wordt aangehouden, zoals girale deposito’s, spaardeposito’s en geldmarkteffecten. VanEck vertelt:

“De impliciete prijs van Bitcoin op basis van dezelfde geaggregeerde M0 die we voor goud hebben gebruikt, is ongeveer $ 1.300.000 per munt.

De impliciete prijs van Bitcoin met behulp van wereldwijde M2 is $ 4.800.000 per munt.”

Bitcoin wordt op het moment van schrijven verhandeld op $45.257 en zou met meer dan 2.700% tot meer dan 10.500% in waarde moeten stijgen om VanEck’s prijsvoorspellingen te bereiken.

Volgens VanEck is het de bevriezing van de buitenlandse valutareserves van Rusland na zijn invasie in Oekraïne die alternatieven zoals goud en Bitcoin aantrekkelijker zal maken als nationale reservemiddelen:

“Edelmetalen zijn de oorspronkelijke reserveactiva, maar cryptocurrencies zijn een mogelijke aanvulling/vervanging/aandeel.”

VanEck waarschuwt echter dat de projecties “extreem” zijn en dringt er bij beleggers op aan om te overwegen de verwachtingen te verlagen:

“De ‘prijzen’ die worden gegenereerd in dit extreme scenario waarin ofwel goud ofwel Bitcoin het reserve-actief wordt, moeten uiteraard naar beneden worden bijgesteld – ze zijn slechts een startpunt.

Beleggers zouden op zijn minst een subjectieve waarschijnlijkheid voor de uitkomst moeten bepalen. Of ze moeten een mate voor de uitkomst kiezen: wordt goud of Bitcoin het enige reservemiddel, of wordt die status gedeeld met andere activa?”

Kortom, de voorspellingen zijn mooie doelen en zijn in de toekomst wellicht haalbaar. Daarentegen is het nu allemaal heel erg optimistisch en zal op korte termijn zeker niet behaald worden.