Turkse toezichthouders willen levenslange gevangenisstraf voor crypto-oplichters

In de afgelopen paar jaar is de cryptosector getuige geweest van meer oplichterij en hacks met betrekking tot digitale activa dan in het verleden. Dit komt omdat deze kwaadwillende actoren met de dag slimmer worden. In een poging om hun activiteiten op de markt te beteugelen, hebben Turkse toezichthouders geopperd dat rechtbanken hen met langere straffen moeten gaan straffen. Afgaande op de beschikbare informatie willen de regelgevers dat de kleinste straf voor deze activiteiten een aantal jaren bedraagt.

Turkse toezichthouders gebruikten de Thodex-scam als maatstaf


In een verslag dat beschikbaar werd gesteld door lokale nieuwszenders in het land, wordt deze recente uitspraak in verband gebracht met de verdachten die betrokken waren bij de Thodex crypto exchange. Turkse toezichthouders hebben criminelen aangehouden die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de crypto exchange scam. De oplichter zou er met $108 miljoen vandoor zijn gegaan.

De autoriteiten hebben de topman en CEO van de beurs, Faruk Fatih Ozer, aangewezen als hoofdverdachte in de zaak. De CEO is momenteel spoorloos en wordt ervan verdacht op de vlucht te zijn. De kwestie met Thodex begon vorig jaar nadat de crypto-exchange aan haar gebruikers had aangekondigd dat ze betrokken was bij een verkoop waarbij ze de exchange zou overdragen. Thodex was een van de grootste crypto exchanges in het land en verwerkte transacties voor een enorm deel van de bevolking van het land.

De crypto-sector blijft lijden onder aanvallen


Nu gebruikers geen activiteiten meer konden uitvoeren op hun accounts, ging de politie snel te werk om topleden van de exchange in het hele land te arresteren. Na de arrestaties kwamen er berichten dat het bedrijf al voor $2 miljard aan fondsen van beleggers had verduisterd. Hoewel de politiek de hoofdverdachte in de zaak niet in hechtenis heeft, gaan de toezichthouders nog steeds door met de zaak.

Enkele van de overtredingen die Ozer ten laste werden gelegd, zijn onder meer het oprichten van een criminele entiteit en het misbruiken van bankgegevens. Als de oprichter uiteindelijk wordt aangehouden, kan hij rekenen op meer dan 40.000 jaar gevangenisstraf. Hoewel de Thodex-zwendel het land op zijn grondvesten deed schudden, is Turkije de laatste tijd getuige geweest van andere zwendelpraktijken en hackaanvallen in het hele land.

Afgezien van de Ronin-hack, die 600 miljoen dollar waard was, zijn er in het land nog meer verbazingwekkende hacks geweest. Deze activiteiten hebben handelaars en potentiële handelaars uit de crypto-sector geduwd. Dit was een van de redenen waarom de Turkse toezichthouders geloofden dat een straf van een enorm aantal jaren de criminelen op andere gedachten zou brengen.