Nederlandse politie neemt cryptocurrencies en NFT’s in beslag

De Nederlandse politie heeft deze week cryptocurrencies en NFT’s in beslag genomen tijdens een lopend onderzoek naar de illegale handel in privégegevens, aldus de officiële website van de politie.

Twee mannelijke verdachten, 23 en 19 jaar oud, werden deze week gearresteerd omdat ze ervan verdacht worden privégegevens te hebben verkocht voor gebruik bij oplichting en fraude. De politie zei “een grote hoeveelheid gegevens” te hebben gevonden en stelde vast dat het team al jaren actief was.

De Nederlandse politie heeft niet bekendgemaakt hoeveel cryptovaluta ze in beslag hebben genomen. Eerdere cijfers geven echter aan dat de Nederlandse politie vorig jaar €35 miljoen aan cryptocurrencies in beslag heeft genomen.

Ook heeft de politie niet aangegeven hoeveel NFT’s er in beslag zijn genomen of wat hun marktwaarde is. In plaats daarvan merkten ze op dat NFT’s vaak van hoge waarde zijn en in “sommige gevallen miljoenen euro’s waard zijn”. De politie voegde eraan toe dat deze inbeslagname “de eerste keer is dat NFT’s in beslag zijn genomen door een Nederlandse opsporingsdienst”.

Hoewel dit de eerste inbeslagname in zijn soort in Nederland is, heeft in ieder geval één ander land een soortgelijke inbeslagname gedaan. Het VK. heeft dit jaar voor het eerst NFT’s in beslag genomen in een belastingfraudezaak van $1,9 miljoen.

Ondertussen zijn inbeslagnames van cryptocurrencies aan de orde van de dag, zowel in Nederland als wereldwijd. In februari hebben de V.S. autoriteiten hebben 94.000 Bitcoin in beslag genomen die in verband staan met de Bitfinex-hack. In november heeft het V.K. in beslag genomen $667.000 aan crypto verbonden met Silk Road. Tevens hebben de Nederlandse autoriteiten in maart 2021 ruim €25 miljoen aan cryptocurrencies, waaronder Bitcoin en Ethereum, in beslag genomen van tientallen verdachten in strafzaken.