Het Europees Parlement gaat deze week stemmen over hernieuwde anti-witwaswetgeving

Naar verwachting zal het Europees Parlement deze week stemmen over herziende anti-witwaswetgeving (AML). Dit zou crypto-exchanges dwingen om details van anonieme transacties van hun klanten te delen. Beleidsmakers zijn op zoek naar nieuwe wijzigingen die de manier regelen waarop niet-gehoste digitale wallets binnen de EU worden behandeld. Metamask is een voorbeeld van een niet-gehoste wallet die niet onder de bevoegdheid vallen van de Financial Action Task Force (FATF).

Daarnaast is er in het document ook een andere bepaling beoogt die een verplichting kan instellen voor financiële instellingen om geldovermakingen te begeleiden met informatie over de betaler en ontvanger. Dit kan zelfs gebeuren als de ontvanger geen klant is van een bepaalde virtual asset service provider (VASP). Het ontwerp in amendement 124, sectie 29a, staat:

“In gevallen van een overdracht van crypto-activa gemaakt vanaf een gedistribueerd grootboekadres dat niet is gekoppeld aan een crypto-asset serviceprovider, bekend als een ‘unhosted wallet’, moet de crypto-asset service provider van de begunstigde informatie van de begunstigde verkrijgen, zowel over de initiator als de begunstigde.”

Kritiek op de herziende wetgeving

Verschillende belangrijke personen binnen de crypto-markt hebben de amendementen bekritiseerd, die naar verwachting uiterlijk donderdag in stemming worden gebracht. Paul Grewal, de CLO van Coinbase, beschouwt de amendementen als gebaseerd op slechte feiten in de manier waarop toezichthouders cryptocurrencies zien als een manier voor criminele activiteiten. Grewal zei:

“Een van de ergste van de voorgestelde bepalingen zijn nieuwe verplichtingen op beurzen om informatie te verzamelen, verifiëren en rapporteren over niet-klanten die zelf-gehoste portefeuilles gebruiken.”

“Een bepaling vereist bijvoorbeeld dat exchanges niet alleen persoonlijke gegevens verzamelen over wallet-gebruikers die niet hun klanten zijn, maar ook de juistheid van de gegevens verifiëren voordat ze een overdracht aan een van hun klanten toestaan.”

“Indien aangenomen, zou deze herziening een volledig bewakingsregime ontketenen op beurzen zoals Coinbase, innovatie verstikken en de zelf-gehoste portefeuilles ondermijnen die individuen gebruiken om hun digitale activa veilig te beschermen.”

De opmerkingen komen te midden van de aankondiging van de exchange dat de klanten in Singapore, Japan en Canada die crypto sturen naar een andere exchange, informatie moeten verstrekken over hun opdrachten. Dit is inclusief namen en adressen van de ontvangers.

Gevolgen van de Europese wet

Vorig jaar keurde de Europese Commissie het wetgevingspakket AML en de financiering van terrorisme van de FATF goed in een poging om het mogelijk te maken om crypto-transacties te traceren. EU-beleidsmakers beweren dat de maatregelen zijn ontworpen om “ervoor te zorgen dat crypto-activa uit potentieel onbetrouwbare bronnen niet in het gereguleerde financiële systeem terechtkomen. Om de wetgeving te kunne accepteren dient het Europees Parlement nog overeenstemming te bereiken over het document. Patrick Hansen, het hoofd van DeFi wallet Unstoppable Finance, heeft zich onlangs uitgelaten over de voorgestelde maatregelen. Hij zei:

“Voor elke crypto-overdracht van een niet-gehoste portemonnee van meer dan 1k EUR, zijn bedrijven verplicht om de “bevoegde AML-autoriteiten” op de hoogte te stellen. Voor AL deze transacties, zelfs als er geen teken / vermoeden van witwassen is. Dit is een absolute schending van privacy-rechten.”

“Het gevolg hiervan… is dat de meeste crypto-bedrijven niet meer in staat of bereid zullen zijn om transacties uit te voeren met niet-gehoste portefeuilles om compliant te blijven.”