EU-toezichthouders benadrukken de risico’s van crypto

Investeerders in cryptocurrencies kunnen alles kwijtraken, aldus EU-regelgevers in een waarschuwing over de risico’s van digitale activa. De Europese Bankautoriteit, de Europese Autoriteit voor effecten en markten en de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen hebben donderdag een gezamenlijke persverklaring afgegeven waarin consumenten worden gewaarschuwd voor de risico’s. Er stond in:

“Consumenten worden geconfronteerd met de zeer reële mogelijkheid om al hun geïnvesteerde geld te verliezen als ze deze activa kopen.”

De waarschuwing werd afgegeven door de groeiende interesse van beleggers in cryptocurrencies en de agressieve promotie van verwante producten via sociale media en influencers. De toezichthouders voegden daarnaast toe:

“Cryptocurrencies zijn zeer riskant, speculatief en niet geschikt voor de meeste retailconsumenten als een investering of als een betaalmiddel of uitwisseling.”

In de verklaring was ook een checklist te vinden van de belangrijkste risico’s die beleggers moeten overwegen voordat ze in crypto investeren. Extreme volatiliteit, misleidende informatie, een gebrek aan consumentenbescherming, fraude, hacks en marktmanipulatie werden genoemd als de grootste zorgen. Momenteel bereikt de schaal van de fraude, diefstal en misleidende reclame in de crypto-markt een nieuw hoogtepunt, waardoor de waarschuwing goed getimed is. Chainalysis benoemde namelijk in het laatste misdaad-rapport dat oplichters in 2021 een record van $14 miljard aan cryptocurrencies hadden verworven. Ook zijn pump-and-dump-schema’s momenteel in overvloed aanwezig. In januari spande een groep investeerders bijvoorbeeld een class-action rechtszaak aan tegen reality-tv-ster Kim Kardashian en wereldkampioen bokser Floyd Mayweather voor het doen van “valse of misleidende verklaringen” en het promoten van het EthereumMax-project, waarvan het token sindsdien met 97,8% is gedaald.

Crypto-influencers vaak betrokken bij misleiding

Veel bekende crypto-influencers zijn betrapt op het promoten van dubieuze projecten die na enige tijd verdwijnen. Vaak worden deze influencers betaald om blootstelling te geven aan projecten, maar sommigen zijn ook betrapt op het uitvoeren van betaalde promoties op hun sociale mediakanalen zonder enige openbaarmaking te plaatsen (dergelijk gedrag is in strijd met de effectenwetgeving in de Verenigde Staten).

Met name binnen de NFT-markt is deze oplichting frequent aanwezig. Dit valt natuurlijk te wijten aan de explosief toegenomen populariteit sinds het opkomen van de nieuwe technologie. Veel van dit soort projecten zijn onder vuur komen te liggen vanwege de enorme kosten van de NFT’s. Daarnaast is te zien dat de investeerders worden misleid doordat de beloften niet worden nagekomen. Een van de grootste recente schandalen betrof het Pixelmon-project, dat $ 70 miljoen ophaalde bij investeerders na zware marketing, maar later werd beschuldigd van het aanbieden van teleurstellende kunstwerken. Pixelmon bood na de onthulling zijn excuses aan en de collectie werd het onderwerp van spot in de gemeenschap.

De toezichthouders van de EU vragen daarom om eerst te overwegen of je het kan veroorloven om het geïnvesteerde bedrag te verliezen. Daarnaast gaven ze de waarschuwing af dat het onwaarschijnlijk is dat je recht hebt op bescherming of compensatie als er dingen misgaan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!