EU is van plan alle Proof-of-Work-cryptocurrencies te verbieden

Het proces van mining is van groot belang in hoe nieuwe digitale valuta geproduceerd worden en is het meest voor de hand liggende milieugevolg van crypto. Veel cryptocurrencies zijn afhankelijk van mining, waarvan Bitcoin verreweg het meest bekende voorbeeld is. Sinds de lancering van Bitcoin is het steeds moeilijker geworden om nieuwe Bitcoins te minen. Daarnaast zijn er slechts 21 miljoen Bitcoins beschikbaar, waardoor de verwerkingskracht steeds meer vereist naarmate het aantal Bitcoins stijgt. Momenteel zijn er plannen van de Europese Unie om alle cryptocurrencies te verbieden die gebruik maken van Proof-of-Work (PoW), wat zorgt voor bezorgdheid binnen de gemeenschap. Doordat de EU het verbod op de technologie overweegt vanwege het milieuaspect, zou het ook zomaar kunnen dat de EU hiermee Bitcoin verbiedt.

EU-regelgeving over de toepassing van alle digitale activa

Vandaag stemt het Europees parlement over het MiCA-kader, dat veel kritiek heeft ontvangen de afgelopen tijd. De voorgestelde wet van MiCA bevat een bepaling die het gebruik verbiedt van digitale activa die veel energie verbruiken. De regelgeving van de Europese Unie is van toepassing op alle digitale activa, volgens MiCA. Daarnaast heeft het Verenigd Koninkrijk onlangs overwogen om alle Bitcoin-geldautomaten te verbieden. De betreffende bepaling van MiCA vereist dat alle digitale activa worden onderworpen aan de EU-maatregelen. De bepaling luidt:

“Minimale milieuduurzaamheidsnormen met betrekking tot hun consensusmechanisme dat wordt gebruikt voor het valideren van transacties, voordat zij worden uitgegeven, aangeboden of toegelaten tot de handel in de Unie.”

Het doel van de laatste wijziging van de bepaling is moeilijk te begrijpen. Er is namelijk nooit consensus geweest over hoeveel energie er moet worden gebruik voor Bitcoin-mining. Vorig jaar legde China al een verbod op Crypto-mining op. Sinds medio 2021 is de Bitcoin-mine-proces echter veel verschoven naar het gebruik van hernieuwbare energie. Volgens Gabor Gurbacs, directeur van VanEck, is het verbod op Proof-of-Work en daarmee ook Bitcoin een slechte zaak. Hij is van mening dat de EU zich eerst zorgen moet maken over koolstofemissies, voordat het zich bezig houdt met dit soort zaken.