Amerikaanse bankgiganten Goldman Sachs en JPMorgan bouwen activiteiten in Rusland af

De internationale investeringsbanken Goldman Sachs en JPMorgan Chase zijn bezig hun activiteiten in de Russische Federatie af te bouwen. De maatregel komt er omdat de westerse sancties tegen Moskou naar aanleiding van zijn beslissing om een militaire invasie in Oekraïne te lanceren, zich blijven uitbreiden, gesteund door belangrijke financiële instellingen.

Goldman Sachs en JPMorgan krimpen Russische activiteiten in


Goldman Sachs Group en JPMorgan Chase zijn de eerste grote Amerikaanse banken die aankondigen dat ze Rusland zullen verlaten, een proces dat volgens deskundigen uit de sector maanden of zelfs jaren kan duren. Hun besluiten volgen op het opleggen van ongekende sancties tegen Moskou vanwege de militaire aanval op buurland Oekraïne.

De beperkingen, die de financiële sfeer hebben getroffen, maken het voor bankinstellingen moeilijker om in de Russische Federatie te opereren. Reuters merkt op dat hoewel Europese banken meer blootgesteld zijn aan Rusland, Amerikaanse banken ook een aanzienlijke blootstelling hebben, in totaal $14,7 miljard, volgens gegevens van de Bank of International Settlements.

In een verklaring zei Goldman Sachs dat het handelt in overeenstemming met de regelgeving en de licentie-eisen. Een bron onthulde dat de bank momenteel bezig is haar activiteiten af te bouwen in plaats van ze onmiddellijk te beëindigen. Goldman’s kredietblootstelling aan Rusland bedraagt 650 miljoen dollar. Het aandeel daalde woensdag tijdens de middaghandel met 2,8% tot 325,97 dollar.

“In overeenstemming met de richtlijnen van regeringen over de hele wereld zijn wij actief bezig met het afbouwen van onze Russische activiteiten en doen wij geen nieuwe zaken in Rusland”, aldus JPMorgan in zijn verklaring. De bank zei verder dat haar huidige activiteiten beperkt zijn, terwijl ze wereldwijd klanten helpt om bestaande verplichtingen af te wikkelen, Russische risico’s te beheren en op te treden als bewaarder voor klanten.

Ondertussen heeft Citigroup aangekondigd dat de activiteiten van de bank in Rusland op het gebied van consumentenproducten beperkt zijn en dat de bank een plan uitvoert om deze activiteiten af te stoten. Citigroup is met bijna 10 miljard dollar de Amerikaanse bank met de grootste Russische blootstelling en heeft bij monde van een financieel directeur al toegegeven dat haar verliezen mogelijk de helft van dat totaal zullen bedragen.

Volgens de gegevens van Refinitiv die in het rapport worden aangehaald, genereerde Goldman Sachs in 2021 19,5 miljoen dollar aan inkomsten uit investeringsbankieren. Met 32,8 miljoen dollar kwam JPMorgan op de tweede plaats, na het Russische VTB Capital. Citigroup genereerde 22,8 miljoen dollar.

Rusland is het doelwit geworden van toenemende sancties over de oorlog in Oekraïne, waardoor de toegang tot het wereldwijde financiële systeem en crypto-activa wordt beperkt. Verschillende Russische banken zijn afgesloten van SWIFT, het interbancaire berichtennetwerk. Betalings- en overboekingsproviders zoals Western Union, Paypal, Remitly en Revolut hebben hun diensten in het land opgeschort. Visa en Mastercard hebben ook hun activiteiten stopgezet.