Blockchain

Singapore legt crypto sancties op Rusland

In een zeldzame zet gaat Singapore beperkingen invoeren voor bepaalde Russische financiële transacties en crypto-operaties die bedoeld zijn om sancties te omzeilen. Het besluit komt te midden van officieel geuite bezorgdheid dat de invasie van Moskou in Oekraïne een bedreiging vormt voor de veiligheid van kleine staten over de hele wereld.

Singapore wordt eerste Zuidoost-Aziatische natie die Rusland sancties oplegt


Voor het eerst in decennia, zoals een voormalig diplomaat heeft toegegeven, onderneemt Singapore stappen om een andere natie sancties op te leggen zonder goedkeuring van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De stadstaat bereidt zich voor om dat te doen tegen Rusland wegens zijn militaire invasie in Oekraïne, meldde de South China Morning Post, die het ministerie van Buitenlandse Zaken citeerde dat verklaarde:

Voor een kleine staat als Singapore is dit geen theoretisch principe, maar een gevaarlijk precedent. Daarom heeft Singapore de niet-uitgelokte aanval van Rusland op Oekraïne krachtig veroordeeld.

In een aankondiging die zaterdag werd gepubliceerd, gaf het departement aan dat de maatregelen de invoering omvatten van exportcontroles op artikelen die voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, alsmede beperkingen op het zakendoen met geselecteerde Russische banken – VTB Bank, Vnesheconombank, Promsvyazbank, en Bank Rossiya – en niet-bancaire entiteiten. Hun tegoeden en fondsen in Singapore worden bevroren.

Het verlenen van financiële diensten die het aantrekken van middelen door de Russische regering, de centrale bank of gelieerde entiteiten vergemakkelijken, zal niet worden toegestaan. Beperkingen zullen ook gelden voor sommige sectoren van de economieën van de twee afgescheiden Oekraïense regio’s, Donetsk en Lugansk, die Rusland heeft besloten te erkennen als onafhankelijke staten.

Bovendien kunnen bepaalde cryptostromen ook worden getroffen, aangezien het ministerie onthulde dat het betalingsdienstaanbieders die werken met digitale activa, waaronder NFT’s, verbiedt om transacties te faciliteren die kunnen worden gebruikt om de maatregelen te omzeilen die van toepassing zijn op alle andere financiële bedrijven.

De maatregel komt nadat de Singaporese minister van Buitenlandse Zaken Vivian Balakrishnan het parlement op de laatste dag van februari vertelde dat het Russische machtsvertoon een wereldorde bedreigt die “zeer nadelig zou zijn voor de veiligheid en het overleven van kleine staten,” merkt de publicatie op.

De handel van Singapore met Rusland bedroeg vorig jaar 3,7 miljard dollar, volgens officiële gegevens van het ministerie van Handel en Industrie. De invoer uit de Russische Federatie en Oekraïne samen vertegenwoordigde slechts ongeveer 0,8% van het totaal dat de eilandnatie ontving.

Uit het rapport blijkt verder dat de belangrijkste bankinstellingen van Singapore de handelsfinanciering voor Russische grondstoffen al aan banden leggen. Dit omvat een stop op de uitgifte in Amerikaanse dollars voor handel in olie en vloeibaar aardgas.

Sinds het begin van de militaire aanval op Oekraïne regent het sancties over Rusland. De meeste zijn opgelegd door de VS, de EU en hun bondgenoten. Singapore is tot dusver de enige Zuidoost-Aziatische natie die soortgelijke maatregelen heeft ingevoerd, ondanks het feit dat de meerderheid van de leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten (Asean) de aanval van Rusland in de V.N. heeft veroordeeld.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN