Edelmetalen en grondstoffen schieten de lucht in qua prijs

Terwijl de prijzen van cryptocurrency’s tegen het einde van de week daalden, schoten edelmetalen, energieaandelen en wereldwijde grondstoffen in waarde omhoog te midden van de aanhoudende oorlog in Oekraïne. De prijs van een ons fijn goud nadert de $2K grens, de prijzen van benchmark steenkool zijn omhoog geschoten, aluminium waarden braken records en nikkel tikte een 11-jarig hoogtepunt aan.

Metaal- en oliemarkten scheuren hoger, Elon Musk benadrukt ‘buitengewone tijden vragen om buitengewone maatregelen’


Op vrijdag tuimelden de aandelenmarkten, de Nasdaq, NYSE, S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average sloten de dag in het rood. Het conflict in Oekraïne blijft beleggers wakker schudden die niet weten hoe om te gaan met een markt in oorlogstijd.

Bovendien, nadat de cryptocurrency markten het vorige week goed deden, bleek het einde van deze week een ander verhaal, aangezien de wereldwijde marktwaardering van de gehele crypto-economie onder de grens van $ 2 biljoen gleed. Op het moment van schrijven schommelt de crypto-economie net boven de $1,85 biljoen in USD waarde.

Spotprijs tegen de Amerikaanse dollar voor een ounce .999 goud (XAU) op 5 maart 2022.

Bron: Tradingview

Goud daarentegen is de afgelopen 24 uur 1,76% per ounce .999 fijn goud gestegen, en een ounce .999 fijn zilver is vandaag 2,37% gestegen. Het edelmetaal goud heeft het goed gedaan te midden van het conflict in Oekraïne, en gedurende de laatste 30 dagen is een ounce goud 7,25% in waarde gestegen in USD. Op 4 maart tweette de econoom en goud bug Peter Schiff over goud dat in waarde sprong samen met de olieprijzen:

“Vandaag staan zowel goud als olie op recordhoogtes geprijsd in euro’s,” zei Schiff. “Jarenlang klaagde de ECB dat de inflatie in de eurozone te laag was. Ze waren vastbesloten om dat niet-bestaande probleem op te lossen. Nou, gefeliciteerd ECB, nu heb je een echt probleem op te lossen.”

Goud is niet de enige grondstof die deze week een speciale behandeling krijgt van wereldwijde beleggers. Uit rapporten blijkt bijvoorbeeld dat de steenkoolprijzen in Azië met 46% zijn gestegen tot de hoogste waarde sinds 2008. In de afgelopen dagen braken de aluminiumwaarden records en nikkel sprong deze week met maar liefst 5,6% omhoog.

Spotprijs ten opzichte van de Amerikaanse dollar voor een ounce .999 koper (XCU) op 5 maart 2022.

Bron: Tradingview

De koperprijs bereikte vrijdag een historisch hoogtepunt en de zinkprijs schoot omhoog naar een hoogtepunt in 15 jaar. In bepaalde regio’s van de wereld zijn de prijzen van elektrische voertuigen spectaculair gestegen en zijn de aandelen van elektrische voertuigen (EV) begonnen te stijgen. Terwijl EV-aandelen een grotere stijging kunnen meemaken en Tesla meer winsten zou kunnen vergaren, tweette Tesla’s Elon Musk over de toenemende olie- en gasproductie. Bijna een half miljoen mensen vonden de tweet leuk toen Musk zei:

“Hate to say it, but we need to increase oil [and] gas output immediately. Buitengewone tijden vragen om buitengewone maatregelen.” voegde Musk er verder aan toe, daarnaast zei hij ook:

“Uiteraard zou dit een negatieve invloed hebben op Tesla, maar duurzame energieoplossingen kunnen simpelweg niet onmiddellijk reageren om de Russische olie [en] gasexport in te halen.”

Naast EV-aandelen, edelmetalen en specifieke grondstoffen, huiverde het merendeel van alle andere aandelen tegen het einde van de week in waarde. Specifieke, bekende merknamen zoals McDonald’s en Coca-Cola worden op sociale media bekritiseerd omdat ze nog steeds actief zijn binnen de grenzen van Rusland. Bovendien wordt in veel rapporten opgemerkt dat er “recessiesignalen aan het opduiken zijn” en dit weekend verwachten sommige beleggers een nieuwe neerwaartse beweging op maandag.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!