Senator uit Mexico wil van Bitcoin een wettig betaalmiddel maken

Sinds de invoering van Bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador blijft het land zich hardmaken voor andere landen om ook dezelfde stap te zetten. Indira Kempis, een Mexicaanse senator, is door El Salvador geïnspireerd en heeft aangegeven dat Mexico Bitcoin nodig heeft. De senator is momenteel bezig om een cryptocurrency-wetsvoorstel te ontwikkelen dat lijkt op de Bitcoin-wet van El Salvador. Volgens Kempis kunnen Mexicanen financiële inclusie krijgen met Bitcoin. Tijdens haar bezoek aan El Salvador werd haar optimisme voor de Bitcoin-adoptie duidelijk. In een gesprek met een lokaal nieuwsstation in El Salvador heeft Kempis verteld dat zij waargenomen heeft dat Bitcoin financiële inclusie heeft gebracht voor de El Salvadoranen.

De senator uit Mexico heeft ook vernomen dat de publieke opinie rondom El Salvador aan het veranderen is. Vaak werd het kleine land uit Midden-Amerika in verband gebracht met migratie, geweld en drugscriminaliteit. Sinds de adoptie van Bitcoin is deze associatie vrijwel veranderd in de associatie met een technologisch progressief land. Kempis is ervan overtuigd dat Mexico de manier van El Salvador moet nastreven. Zij gaf aan:

“We hebben bitcoin nodig om wettig betaalmiddel te zijn in Mexico, want als het niet zo is, als we die beslissing niet nemen zoals El Salvador deed, is het erg moeilijk om actie te ondernemen.”

Mexico wil de financiële uitsluiting aanpakken

Mensen worden volgens Kempis uitgesloten en het adopteren van Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft het potentieel om een gelijk speelveld te creëren. De president van El Salvador, Nayib Bukele, merkte onlangs op dat het bbp van het land vorig jaar met meer dan 10% is gegroeid. De minister van Toerisme van het land, Morena Valdez, voegde eraan toe dat de sector sinds de implementatie van de Bitcoin-wet met meer dan 30% is gestegen. De ontvangsten uit het toerisme hebben de projectie van de regering dan ook overtroffen.

Mexico heeft om deze redenen baat bij het adopteren van Bitcoin. Volgens een studie van de Association of Banks of Mexico (ABM) is er een duidelijk geval van wijdverspreide financiële uitsluiting in Mexico. Ongeveer 53% van de volwassenen in het land heeft geen bankrekening. Daarnaast hebben 7 van de 10 mensen in Mexico geen toegang tot krediet. Het probleem wordt verergerd door het feit dat de bevolking een wantrouwen heeft in financiële producten en diensten, aldus ABM. Een gedecentraliseerde oplossing zoals Bitcoin kan helpen de kloof kleiner te maken zoals dit in El Salvador te zien is. Ondertussen heeft Mexico plannen om tegen 2024 een CBDC uit te geven om meer financiële inclusie te brengen.