Nayib Bukele wijst verzoek van Amerikaanse senatoren af

Nayib Bukele, de president van El Salvador, heeft beweerd dat zijn land niet de achtertuin van de Verenigde Staten is. Dit is een antwoordt op het verzoek van drie Amerikaanse senatoren aan het ministerie van Buitenlandse zaken voor een onderzoek naar de risico’s van het adopteren van Bitcoin. Congresleden Jim Risch, Bob Méndez en Bill Cassidy vroegen eerder deze week de regering van Joe Biden om een rapport te presenteren over de economische risico’s waarmee de VS wordt geconfronteerd na de legalisering van BTC als wettig betaalmiddel in El Salvador. Bukele reageerde als volgt:

“Ok, boomers… Jullie hebben geen jurisdictie over een soevereine en onafhankelijke natie. Wij zijn niet jouw buurt, jouw achtertuin of je voortuin. Blijf uit onze interne aangelegenheden. Probeer niet iets te controleren waar je geen controle over hebt.”

Bang voor de Bitcoin-adoptie van El Salvador

Sinds het goedkeuren van de Bitcoin-wet afgelopen september heeft de regering van El Salvador veel kritiek gekregen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens het fonds is het land te afhankelijk va het lot van de cryptocurrency. Het IMF vroeg enige tijd geleden de wet in te trekken. Daarnaast wilde het fonds dat El Salvador zou opmerken dat de adoptie van Bitcoin zeer ernstige risico’s voor de economie met zich meebrengt. Ook kan het financiële onevenwichtigheden veroorzaken.

De Amerikaanse senatoren vrezen dan ook dat de adoptie van Bitcoin het sanctiebeleid van de VS zal verzwakken. Zij zijn van mening dat dit kan leiden tot een toename van de internationale criminaliteit door het witwassen van geld en de aankoop van wapens te vergemakkelijken. De senatoren hadden hierover het volgende te melden.

“Dit nieuwe beleid heeft het potentieel om het Amerikaanse sanctiebeleid te verzwakken, waardoor kwaadaardige actoren zoals China en georganiseerde criminele organisaties worden versterkt. Onze tweeledige wetgeving streeft naar meer duidelijkheid over de politiek van El Salvador.”

Intern is de Salvadoraanse regering ook bekritiseerd door sectoren van de oppositie en economen vanwege het gebrek aan transparantie waarmee cryptocurrency-aankopen worden gedaan en deze openbare middelen worden beheerd. Verder heeft president Bukele de afgelopen maanden toenadering gezocht tot andere wereldleiders die op dezelfde manier door de Amerikaanse regering in twijfel werden getrokken vanwege hun antidemocratische praktijken. Dat was het geval met de Turkse Tayyib Erdogan, die Bukele onlangs bezocht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!