MoonLift Capital DEX

Financieel historicus ziet enorm veel potentie in DeFi

Niall Ferguson, een van de meest prominente levende historici die zich specialiseerd financiën en economie, heeft gedecentraliseerde finance (DeFi) een echte revolutie genoemd. Hij zei het volgende:

“DeFi ziet eruit als een bonafide financiële revolutie, waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe technologische mogelijkheden om de transactiekosten op spannende manieren te verlagen.”

Hij verwees niet naar gewone transactiekosten, maar meer naar nieuwe mogelijkheden om handel te financieren, en noemde als voorbeeld de uitvinding van de wisselbrief in de jaren 1300, die hij beschreeft als:

“Een eenvoudig stuk papier dat krediet verleende van de ene handelaar naar de andere, typisch voor een periode van enkele maanden, wat overeenkomt met de tijd die nodig was om een ​​item van poort A naar poort B te vervoeren: in feite een IOU.”

Het overboeken van veel geld was tijdrovend, duur en riskant, dus de simpele belofte van de handelaar om te betalen “vormde een vorm van peer-to-peer krediet dat cruciaal bleek voor de ontwikkeling van de Europese handel van de laat-middeleeuwse periode tot de 19e eeuw .”

Zijn punt lijkt te zijn dat financiën meer zijn dan alleen valuta voor zover het een dollar of goud is, het zijn ook instrumenten die de beweging van die valuta of de toekenning ervan vergemakkelijken. Hij zei het volgende:

“DeFi daagt de sceptici uit om een ​​financiële revolutie te ontketenen die even ingrijpend is als de e-commercerevolutie van Web 2.0.”

Zijn voornaamste doel is schijnbaar om een ​​tegenstem te bieden tegen het doemgeschreeuw van Paul Krugman of Nouriel Roubini. Hij gaf hier het volgende over aan:

“Economen zijn over het algemeen niet ontvankelijk geweest voor cryptocurrency, zo niet ronduit vijandig. Ik vermoed dat dit komt omdat hun discipline er impliciet de voorkeur aan geeft dat de structuren van financiële intermediatie statisch blijven, om te voorkomen dat ze de wiskundige modellen waar ze zo dol op zijn, te ingewikkeld maken. De financiële geschiedenis maakt het daarentegen mogelijk om zowel langetermijntrends in prijzen als revolutionaire veranderingen in markten te onderscheiden.”

Zijn argument is dat men zowel naar de inhoud als naar de vorm moet kijken, dat terwijl goud ‘geld’ is, zijn IOU’s ook geld, alleen een ander soort. En dus, hoewel ETH of BTC niet per se ‘geld’ voor koffie hoeft te zijn, zijn ze een financieel instrument voor de markt.

Hij noemde tevens Bitcoin een optie op goud, maar Ethereum lijkt hem meer op te winden, hij stelde dat “Ethereum iets anders biedt: de mogelijkheid om het financiële systeem opnieuw te ontwerpen op basis van ‘smart contracts’.”

De uitvinding van code, en op code gebaseerd geld, dat aanzienlijke voordelen heeft ten opzichte van papier, zal eveneens een revolutie teweegbrengen in de financiële wereld, aldus Ferguson, met als een potentieel belangrijk gebied het peer-to-peer lenen en lenen van waarde met automatische en autonome rentetarieven.

Dus terwijl sommige economen spreken van een crypto-winter, ziet Ferguson iets fundamentelers en sloot af door het onderstaande te zeggen:

“Door de financiële geschiedenis op de toekomst toe te passen, verwacht ik dat deze crypto-winter snel voorbij zal zijn. Het zal worden gevolgd door een lente.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN