Londense politie cryptocurrencies

€1,6 miljoen aan NFT’s in beslag genomen door Britse autoriteiten

Hoewel cryptocurrencies vrij populair zijn bij het witwassen van geld, worden non-fungible tokens (NFT’s) nu ook steeds vaker gebruikt voor criminele activiteiten. Het is namelijk duidelijk geworden dat de Britse autoriteiten drie NFT’s in beslag genomen heeft als onderdeel van een onderzoek naar belastingfraude.

De verdachten, bestaande uit drie personen, hebben naar verluidt getracht om de Britse belastingdienst voor £1,4 miljoen (€1,676 miljoen) te bedriegen. Om hun identiteiten te verbergen hebben de verdachten maar liefst 250 nepfirma’s, fictieve identiteiten, prepaidtelefoons, VPN’s en andere maatregelen ingezet. Dit mocht echter niet baten.

Drie NFT’s in beslag genomen

Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC), de Britse belastingdienst, heeft drie NFT’s in beslag genomen van de verdachten. De HMRC beweert de eerste Britse instantie te zijn die een NFT in beslag neemt, en drie mensen zijn gearresteerd op verdenking van poging tot oplichting van de regering.

De beschuldigden probeerden naar verluidt meer BTW terug te vorderen dan ze verschuldigd waren door hun identiteit te verbergen met een combinatie van gestolen identiteiten, niet-geregistreerde telefoons en frauduleuze facturen. Volgens HMRC omvatte het plan 250 vermeende nep-entiteiten. Nick Sharp, adjunct-directeur economische misdaad van HMRC, zei maandag het volgende:

“Deze eerste inbeslagname van een non-fungible token dient als een waarschuwing voor iedereen die denkt dat ze cryptoassets kunnen gebruiken om geld te verbergen voor HMRC. We passen ons voortdurend aan nieuwe technologie aan om ervoor te zorgen dat we gelijke tred houden met hoe criminelen en ontduikers hun vermogen proberen te verbergen.”

HMRC kreeg een gerechtelijk bevel om beslag te leggen op de niet-gewaardeerde NFT’s en crypto-activa ter waarde van ongeveer £5.000 (€6.000).

Steeds vaker beslag op cryptocurrencies

Opvallende inbeslagnames door de politie komen steeds vaker voor naarmate de waarde van cryptocurrencies is gestegen. Zo werd vorige week nog duidelijk dat het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) Bitcoin in beslag genomen heeft, ter waarde van meer dan $3,6 miljard, in verband met de Bitfinex-hack uit 2016. Het laatste geval in het VK is echter één van de eerste spraakmakende inbeslagnames van NFT’s.

Het is echter vermeldenswaard dat tussen 2020 en 2021 de hoeveelheid geld die in NFT-bedrijven werd geïnvesteerd met maar liefst 130x steeg. Ondanks de groei is de nieuwe markt ontsierd door controverse, vooral op het gebied van witwassen en fraude. Zo zijn er verschillende verhalen te lezen waarin zogenaamde influencers hun fans opgelicht hebben door simpele NFT’s te lanceren.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN