Nike

Nike klaagt StockX aan vanwege ongeoorloofde NFT’s

Minder dan een maand geleden lanceerde de bekende online marktplaats voor kledingverkoop (voornamelijk sneakers) StockX haar eerste uitstapje in de NFT-markt, echter kreeg het al snel te maken met juridische weerstand vanuit de kledinggigant Nike.

De eerste reeks NFT’s van StockX bestond uit negen virtuele sneakers, waarvan er acht werden gemaakt door Nike, verbonden aan echte schoenen die in een kluis werden bewaard. De prijzen voor de tokens waren aanzienlijk hoger dan het zou kosten om de eigenlijke sneaker te kopen, en eigenaren van de NFT’s zullen ze op een gegeven moment kunnen inwisselen om de fysieke schoen in bezit te krijgen.

De advocaten van Nike waren het echter niet eens met deze manier van handelen. Zij hebben StockX namelijk beschuldigd van “overduidelijk meeliften, bijna uitsluitend, over de rug van Nike’s beroemde handelsmerken en bijbehorende goodwill” bij de verkoop van meer dan 500 NFT’s. Als gevolg hiervan diende Nike deze week de rechtszaak in bij het zuidelijke district van New York en beweerde dat het Vault-programma Nike-handelsmerken zonder goedkeuring gebruikt. De aanklacht luidt als volgt:

“Nike heeft de Nike-branded Vault NFT’s van StockX niet goedgekeurd of geautoriseerd. Die niet-goedgekeurde producten zullen consumenten waarschijnlijk in verwarring brengen, een valse associatie tussen die producten en Nike creëren en de beroemde handelsmerken van Nike afzwakken.”

Verdere argumenten suggereren dat de acties van StockX de reputatie van Nike schaden vanwege de “opgeblazen” prijzen van de NFT’s en “duistere aankoop- en eigendomsvoorwaarden” en dat de twijfels van kopers over de legitimiteit van het StockX-model de zakelijke reputatie van het merk hebben geschaad.

Nike heeft de rechtbank verzocht om StockX “snel en permanent” te verbieden NFT’s met Nike’s merken te blijven verkopen. Het bedrijf eist ook schadevergoeding naast “alle winsten” die zijn verkregen uit het gebruik van Nike’s sneakers als NFT’s.

Zelfs vóór Nike’s aanklacht werd StockX alom bekritiseerd vanwege de vage voorwaarden van zijn NFT’s. Het bedrijf heeft namelijk nog steeds geen indicatie gegeven wanneer tokenhouders deze zouden kunnen inwisselen voor sneakers, en in de oorspronkelijke servicevoorwaarden stond dat StockX “naar eigen oordeel automatisch uw NFT kan inwisselen voor een ervaringscomponent, in dat geval kan StockX de NFT uit uw portefeuille verwijderen en u het recht op het bezit van de NFT ontzeggen.”

StockX heeft later zijn voorwaarden bijgewerkt om aan te geven dat het het eigendom niet zou verwijderen zonder dat een gebruiker een expliciete uitwisseling doet of totdat de NFT verloopt, indien van toepassing. Het laatste lijkt minder erg, maar er is nog steeds weinig reden waarom u een NFT van StockX zou moeten kopen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN