Nieuwe belastingwet op cryptocurrencies in Venezuela

De regering van Venezuela heeft een nieuwe belastingwet goedgekeurd die tot 20% aan belastingen van cryptocurrency-transacties wil innen. De nationale vergadering van Venezuela hield afgelopen donderdag een discussiesessie voor een nieuw wetsvoorstel. Dit wetsvoorstel is gericht op grote financiële transacties in cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC). Naar verluidt heeft de Venezolaanse regering dit wetsvoorstel goedgekeurd, waardoor lokale bedrijven en particulieren tot 20% moeten betalen voor operaties die worden uitgevoerd in cryptocurrencies en vreemde valuta’s zoals de Amerikaanse dollar. Het ontwerp van de wet heeft het doel om 2% tot 20% van de transacties te verzamelen die worden gedaan in andere valuta dan de Venezolaanse Bolivar.

Naar verluid is het initiatief bedoeld om het gebruik van de nationale valuta te stimuleren. Vorig jaar verloor de Bolivar ruim 70% van de waarde en in het afgelopen decennium verloor het bijna al zijn waarde. Het wetsvoorstel luidt:

“Het is noodzakelijk om een behandeling te garanderen die ten minste gelijk is aan, of gunstiger is, voor betalingen en transacties in de nationale valuta of in cryptocurrencies of crypto-activa uitgegeven door de Bolivariaanse Republiek Venezuela versus betalingen in vreemde valuta.”

De acceptatie van Bitcoin is de afgelopen jaren omhooggeschoten in Venezuela, met vele duizenden lokale bedrijven die beginnen over te stappen op cryptocurrencies om de hyperinflatie te overleven. In oktober 2021 bereidde een grote internationale luchthaven in Venezuela zich voor om cryptocurrencies zoals BTC te accepteren als betaling voor tickets en andere diensten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!