Crypto Facilities MTF

Europese Centrale Bank verwacht verhoogde inflatie in 2022

Terwijl de Federal Reserve door de stijgende inflatie blijft dreigen met renteverhogingen, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) voor een andere benadering gekozen. De president van de ECB Christine Lagarde verklaarde dat ze “niet overhaast tot een besluit zullen komen”, waarbij ze inflatie beschouwen als slechts een probleem op korte termijn.

Zoals gemeld door CNBC, blijft de herfinancieringsrente van de ECB op 0%. Ondertussen blijft de marginale beleningsrente op 0,25% en de rente op de depositofaciliteit op -0,5%. Deze beslissing komt wellicht als een verrassing, aangezien de inflatie in Europa ook blijft stijgen, die vergelijkbaar is met die van de Verenigde Staten. De YOY-inflatie van de eurozone kwam in januari uit op 5,1%, wat de door economen verwachte inflatie van 4,4% voor die maand overschaduwde.

Lagarde gaf eerder vandaag toe dat de inflatie naar verwachting langer aanhoudt dan verwacht, maar dat deze tegen het einde van het jaar zal afkoelen. Ze maakte ongeveer twee maanden geleden soortgelijke opmerkingen en beschreef de inflatie als een “drempel” die uiteindelijk in de loop van 2022 zal dalen in de richting van de streefrente van de bank.

Desalniettemin zei ze dat de inflatierisico’s op korte termijn “naar boven worden gekanteld”, vergeleken met wat de bank in december verwachtte. Als de economie weer op volle capaciteit draait, stelt ze dat de inflatie nog hoger kan oplopen. Ze ging verder met:

“We hadden een zeer grondige en diepgaande discussie over inflatie. We zijn gefocust op de laatste informatie die we hebben, maar ook op de impact die dit zal hebben op onze vooruitzichten op middellange termijn.”

De president stelde de Europese inflatie tegenover die in de VS en verklaarde dat deze momenteel aan de aanbodzijde wordt aangestuurd in plaats van aan de vraag. Ze concludeerde het volgende:

“Het is onwaarschijnlijk dat we dezelfde soort inflatiestijgingen zullen meemaken als de Amerikaanse markt.”

Wat betekent dit voor crypto?

De afgelopen twee maanden heeft de Fed herhaaldelijk beweerd dat ze vanaf maart de rente zal verhogen om de inflatie tegen te gaan, die in december het hoogste punt in 40 jaar op 7% bereikte. Deze opmerkingen, samen met de opmerkingen vanuit de ECB, hebben de neiging om mensen in de richting van alternatieve activa te duwen om hun geld ‘veilig’ te stellen.

Bitcoin (BTC) wordt op zijn beurt steeds meer beschouwd als een inflatiehedge voor beleggers, vanwege het absoluut vaste aanbod van 21 miljoen munten. Als zodanig heeft nieuws over hogere inflatie historisch gezien de prijs opgedreven, terwijl zorgen over hogere rentetarieven het tegenovergestelde hebben gedaan.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN