IMF: Crypto kan binnenkort een risico vormen voor de financiële stabiliteit van landen

Economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zeggen dat cryptocurrencies niet meer aan de zijlijn staan van het financiële systeem. Bovendien zouden ze binnenkort risico’s kunnen vormen voor de financiële stabiliteit, vooral in landen met een wijdverspreide adoptie van crypto’s.

‘Onze analyse suggereert dat crypto-activa niet langer aan de zijlijn van het financiële systeem staan’


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) publiceerde dinsdag een blogpost waarin het waarschuwt voor de risico’s die crypto-activa vormen voor de financiële stabiliteit. De post is geschreven door drie economen van de afdeling Monetaire en Kapitaalmarkten van het IMF: Tobias Adrian, Tara Iyer en Mahvash S. Qureshi.

De IMF-post beschrijft het volgende:

“Crypto-activa zoals bitcoin zijn volwassen geworden van een obscure activaklasse met weinig gebruikers tot een integraal onderdeel van de digitale asset-revolutie, waardoor zorgen over de financiële stabiliteit zijn ontstaan.”

De auteurs schreven het volgende:

“Onze analyse suggereert dat crypto-activa niet langer aan de zijlijn van het financiële systeem staan. Gezien hun relatief hoge volatiliteit en waarderingen, zou hun toegenomen combinatie binnenkort risico’s kunnen opleveren voor de financiële stabiliteit, vooral in landen met een wijdverspreide adoptie van crypto’s.

Het is dus tijd om een uitgebreid, gecoördineerd wereldwijd regelgevingskader vast te stellen om nationale regelgeving en regulering te regelen en de financiële stabiliteitsrisico’s die voortvloeien uit het crypto-ecosysteem te beperken.”

Drie andere mensen van de afdeling Monetaire en Kapitaalmarkten van het IMF waarschuwden in oktober vorig jaar op vergelijkbare wijze voor de risico’s die crypto-activa vormen voor de financiële stabiliteit. Dimitris Drakopoulos, Fabio Natalucci, en Evan Papageorgiou beschreven:

“Cryptoïsering kan het vermogen van centrale banken om effectief monetair beleid te voeren verminderen. Het zou ook risico’s voor de financiële stabiliteit kunnen creëren.”

De Amerikaanse Federal Reserve maakt zich echter geen zorgen over crypto die het financiële systeem van het land benadeelt. In december vorig jaar verklaarde Fed-voorzitter Jerome Powell dat cryptocurrencies geen gevaar opleveren voor de financiële stabiliteit, maar waarschuwde wel dat ze riskant zijn omdat “ze nergens door worden ondersteund.”

Ondertussen waarschuwde de vice-gouverneur voor financiële stabiliteit van de Bank of England, Sir Jon Cunliffe, in november vorig jaar dat cryptocurrency dichterbij komt om een bedreiging te vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit vanwege de snelle groei van de sector.

Kortom, met de opkomst van crypto zal er volgens het IMF een gevaar worden gevormd voor de financiële stabiliteit, daarentegen maakt de FED er geen zorgen over wat er toe leidt dat er waarschijnlijk nog geen actie zal worden ondernomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!