Leidinggevenden van Coinbase dumpen aandelen

We kunnen wel stellen dat de cryptomarkt niet de beste start van het jaar heeft gehad. Dit heeft echter ook gezorgd voor problemen bij de bekende Amerikaanse cryptocurrency-beurs Coinbase, aangezien er nieuwe geruchten de ronde doen over miljoenen aan insider verkopen van $COIN-aandelen.

Te midden van crashende cryptoprijzen na de bull run in oktober en november 2021, blijkt uit Amerikaanse SEC-gegevens dat Coinbase-executives de afgelopen drie maanden bezig zijn geweest met enorme verkopen. In totaal hebben de insiders meer dan $90 miljoen aan $COIN gedumpt.

Volgens recente gegevens van de Amerikaanse toezichthouder hebben Coinbase-medeoprichter Fred Ehrsam en Chief Product Officer Surojit Chatterjee in december 2021 samen COIN-aandelen met een waarde van meer dan $40 miljoen verkocht. Ehrsam en Chatterjee verkochten aandelen ter waarde van respectievelijk $31.369.991 en $9.007.797. Chief Accounting Officer Jennifer Jones verkocht tevens in de loop van de maand COIN-aandelen ter waarde van $253.606.

Veel verkopen, maar weinig aankopen

Uit de documenten blijkt dat Ehrsam vorig jaar op 4 november de grootste verkoop heeft gedaan, ter waarde van meer dan $63 miljoen. De uitverkoop door insiders van Coinbase in de afgelopen drie maanden bedraagt in totaal meer dan $331 miljoen, terwijl ze in die periode geen aankopen hebben gedaan.

De Amerikaanse SEC-richtlijn vereist dat bestuurders, bedrijfsfunctionarissen en aandeelhouders met 10% of meer uitstaande aandelen hun handelsgegevens melden bij de toezichthouder.

Deze uitverkoop is onbeduidend in vergelijking met de totale transacties in Coinbase-aandelen. Analisten zijn echter van mening dat dit wijst op een afnemend vertrouwen van insiders en vroege investeerders in de eerste beursgenoteerde cryptobeurs in de Verenigde Staten. Zo hebben bezorgde critici zoals Peter Schiff het bestempeld als een roekeloze, egoïstische zakelijke trend die het vertrouwen van investeerders kan schaden.

Niet de eerste keer

Dit is echter niet de enige keer dat de beurs beschuldigd is van soortgelijke zaken. In 2017 werd het bedrijf beschuldigd van het helpen van de toen gelanceerde Bitcoin-rivaal, Bitcoin Cash (BCH), nadat het nieuws over zijn debuut op het platform vóór de lanceringsdag naar het publiek was gelekt, waardoor de prijzen zo hoog opliepen als $8000.

Het meest recente rapport kwam vorig jaar toen belangrijke investeerders en topfunctionarissen binnen het bedrijf naar verluidt meer dan $4,6 miljard aan aandelen aan het publiek dumpten, twee weken na een succesvolle openbare notering van $COIN.

Waarom de massale verkoop?

Als gevolg van dit nieuws, zijn de aandelen van de bekende cryptocurrency-beurs nu met >10% gedaald en schommelen rond een waarde van $230 – een duidelijk waardeverlies van meer dan 50% ten opzichte van de prijs op de eerste dag van ~ $430.

Het is echter niet precies duidelijk welke factoren direct verband kunnen houden met de recente verkoopgolf, aangezien de aandelenmarkt zware klappen blijft krijgen terwijl de cryptocurrency-markt hier ook onder lijdt. De recente neergang begon vorige week nadat de Amerikaanse Fed plannen bekendmaakte om de rente te verhogen om overmatige leningen te ontmoedigen. Dit betekent minder toegang tot krediet voor investeringen in aandelen zoals $COIN.

Sommige experts zijn tevens van mening dat de algemene daling van de waarde van digitale activa het winstsysteem van Coinbase kan hebben beïnvloed, dat 0,5% van alle transacties op zijn platform toewijst, waardoor het wordt blootgesteld aan marktvolatiliteit.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!