Ethereum EIP-1559

Vitalik Buterin schetst mogelijke “Endgame” van Ethereum

We hebben de afgelopen tijd al verschillende artikelen geschreven over meerdere ‘Ethereum killers’. Het is echter zo dat de nummer twee cryptocurrency ook veel in de pijpleiding heeft zitten, waardoor het nog niet afgeschreven kan worden. In een recent bericht van medeoprichter Vitalik Buterin, getiteld “Endgame”, werd namelijk zijn visie geschetst over een “plausibele roadmap” voor Ethereum 2.0, waarin hij een toekomst presenteerde waarin het grootste smart contract-platform zijn schaalbaarheid kan vergroten en tegelijkertijd kan voldoen aan hoge normen voor betrouwbaarheid en censuurbestendigheid.

De blog ging dieper op hoe een gemiddeld grote blockchain – gedefinieerd door een zeer hoge blokfrequentie, hoge blokgrootte en duizenden transacties per seconde – nog steeds als voldoende betrouwbaar en censuurbestendig kan worden beschouwd. De voor de hand liggende afweging voor dit schaalbaarheidsniveau is de centralisatie van blokproductie. De oplossingen van Buterin, zoals gepresenteerd in de blogpost, pakken het centralisatieprobleem niet aan, maar bieden nog steeds een roadmap voor implementatie.

Met betrekking tot de oplossingen suggereerde Buterin “een tweede niveau van staking, met lage resourcevereisten”, om gedistribueerde blokvalidatie uit te voeren. Het zei het volgende hierover:

“Introduceer fraudebewijzen of ZK-SNARK’s om gebruikers direct (en goedkoop) de geldigheid van het blok te laten controleren. ZK-SNARK’s kunnen blokgeldigheid direct cryptografisch bewijzen; Fraudebewijzen zijn een eenvoudiger schema waarbij als een blok een ongeldige bucket heeft, iedereen een fraudebewijs van alleen die bucket kan uitzenden. Dit biedt een extra beveiligingslaag bovenop de willekeurig toegewezen validators.”

Met deze updates, “krijgen we een keten waarin blokproductie nog steeds gecentraliseerd is, maar blokvalidatie is betrouwbaar en sterk gedecentraliseerd, en gespecialiseerde anti-censuurmagie voorkomt dat blokproducenten censureren”, legde Buterin uit.

Buterin zei echter dat blokproductie gecentraliseerd zou blijven, zelfs met de implementatie van zogenaamde “rollups”, die layer-2-oplossingen zijn die transacties uitvoeren buiten de hoofdketen van Ethereum.

Hoewel het lijkt alsof rollups kunnen bijdragen aan de productie van gedistribueerde blokken, kan decentralisatie niet lang duren vanwege de mogelijkheid van maximale extraheerbare inkomsten over meerdere domeinen, of MEV. Zoals de naam al aangeeft, verwijst MEV naar de maximale hoeveelheid waarde die kan worden verdiend met blokproductie boven de standaard blokbeloningen en gasvergoedingen. Hij zei het volgende hierover:

“U kunt blokken maken die gebruikmaken van arbitragemogelijkheden die afhankelijk zijn van het maken van transacties in twee rollups, of één rollup en de hoofdketen, of zelfs complexere combinaties.”

Hij vervolgde echter met het uitleggen dat oplossingen op protocolniveau ervoor kunnen zorgen dat deze “winnaars” hun macht niet kunnen misbruiken. Hij gaf het volgende aan:

“Hoewel er veel wegen zijn naar het bouwen van een schaalbaar en veilig blockchain-ecosysteem voor de lange termijn, lijkt het erop dat ze allemaal bouwen aan zeer vergelijkbare toekomsten. Er is een grote kans dat blokproductie gecentraliseerd zal worden: ofwel de netwerkeffecten binnen rollups of de netwerkeffecten van domeinoverschrijdende MEV duwen ons in die richting op hun eigen verschillende manieren. Maar wat we wel kunnen doen, is technieken op protocolniveau gebruiken, zoals commissievalidatie, bemonstering van gegevensbeschikbaarheid en bypass-kanalen om deze markt te “reguleren”, zodat de winnaars hun macht niet kunnen misbruiken.”

Hij sloot af met:

“Het zal waarschijnlijk jaren duren voordat dit allemaal is uitgespeeld. Sharding en bemonstering van gegevensbeschikbaarheid zijn complexe technologieën om te implementeren. Het zal jaren van verfijning en audits vergen voordat mensen zich volledig op hun gemak voelen bij het opslaan van hun activa in een ZK-rollup met een volledige EVM. En ook domeinoverschrijdend MEV-onderzoek staat nog in de kinderschoenen. Maar het wordt steeds duidelijker hoe een realistische maar mooie toekomst voor schaalbare blockchains waarschijnlijk zal ontstaan.”

Ben je benieuwd naar de volledige blog vanuit Vitalik Buterin? Klik dan hier om hem te lezen!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN