Digitale euro

De euro blijft zakken ten opzichte van de dollar

De euro is sinds begin 2021 verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, van ongeveer $1,23 naar de huidige wisselkoers van $1,13 per euro. Dat is een daling van ongeveer 9%, wat aanzienlijk is, vooral omdat dit de twee belangrijkste valuta’s van de wereld zijn.

Het is bekend dat het buitengewoon moeilijk is om valutabewegingen op wekelijkse of zelfs maandelijkse basis uit te leggen, vooral als het gaat om grote economieën zoals de VS en de landen in de eurozone. Maar we moeten zeker kijken naar wat er in beide regio’s gebeurt. Met behulp van dit eenvoudige idee zijn er verschillende verklaringen voor de recente waardevermindering van de euro.

De daling is toegenomen in november, met een daling van 3% sinds het begin van een maand, die gepaard ging met geweld in Europese hoofdsteden vanwege COVID-beperkingen, migrantenproblemen aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen en Russische troepen die zich verzamelden aan de grens van Oekraïne.

Daarnaast hebben de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) hun economieën gestimuleerd met behulp van kwantitatieve versoepeling (QE), wat in wezen geld creëert om financiële activa zoals staatsobligaties van banken en andere grote investeerders te kopen. Beide centrale banken doen dit sinds het begin van de pandemie.

Nu de inflatie op jaarbasis in de VS nu een serieus niveau van 6,2% bereikt, vergeleken met een minder lastige 4,1% in de eurozone, is de Fed haar activa-aankopen al aan het afbouwen. Dit komt omdat het vergroten van de geldhoeveelheid de inflatie kan aanwakkeren. De Fed is onlangs al begonnen met het afbouwen of vertragen van de QE-snelheid met het oog op een stopzetting in de tweede helft van 2022. Anderzijds heeft de ECB gesproken over een vervanging voor haar QE-programma wanneer het eindigt in maart 2022.

Hiermee samenhangend is de toenemende verwachting dat de VS mogelijk vanaf medio 2022 ook moet beginnen met een reeks renteverhogingen om de inflatie te beteugelen, terwijl ECB-president Christine Lagarde zojuist duidelijk heeft gemaakt dat het onwaarschijnlijk is dat de ECB zal beginnen met het verhogen van de rente tot ten minste 2023. Deze opkomende verschillen in de monetaire-beleidskoersen van de VS en de eurozone hebben duidelijk de voorkeur gegeven aan een versterking van de dollar.

De achteruitgang moet echter in een bredere context worden gezien. De euro is nog steeds sterker dan een paar jaar geleden, toen de wisselkoers ongeveer $1,10 per euro was. Het maakte ook een zware wekelijkse volatiliteit door van februari tot april 2020 in het begin van de COVID-pandemie, en kaatste tussen ongeveer $1,07 en $1,13 op een moment dat veel beleggers voor de veiligheid naar de Amerikaanse dollar vluchtten en er veel onzekerheid was over wat lockdowns zouden betekenen. Het ziet er echter niet naar uit dat de euro op korte termijn zal herstellen, wat wel weer goed nieuws kan zijn voor de adoptie van Bitcoin (BTC) en cryptocurrencies in Europa.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN