Ethereum koers

Vitalik Butering publiceert transactieverlagende EIP-4488

Deze week publiceerden Vitalik Buterin en Ethereum-ontwikkelaar Ansgar Dietrichs een nieuw Ethereum-verbeteringsvoorstel, EIP-4488 genaamd, dat tot doel heeft de gastarieven van Ethereum layer 2-schaaloplossingen te verlagen. Het voorstel is bedoeld als een directere oplossing voor hoge gaskosten, terwijl er robuustere oplossingen worden ontwikkeld.

Vitalik Buterin heeft samen met Ethereum-ontwikkelaar Ansgar Dietrichs een nieuw Ethereum-verbeteringsvoorstel ingediend dat is ontworpen om de layer-2-gastarieven op korte termijn te verlagen, terwijl er effectievere langetermijnoplossingen worden ontwikkeld.

Ethereum-gastarieven zijn de afgelopen maanden erg hoog geweest, en hoewel layer 2-schaaloplossingen die Optimistic Rollups of ZK-Rollups gebruiken “de enige betrouwbare schaaloplossing voor Ethereum” zijn, zijn zelfs gastarieven die deze protocollen gebruiken voor sommigen te duur. Optimism en Arbitrum bieden bijvoorbeeld vaak vergoedingen die 3-8x lager zijn dan die voor gebruikers op de Ethereum-basislaag, en ZK-Rollups kan vergoedingen bieden tot 100x lager dan op de Ethereum-basislaag, maar deze kosten zijn nog steeds niet triviaal.

EIP-4488 tracht op twee manieren de gastarieven voor layer-2 verder te verlagen: door de kosten van transactieoproepgegevens te verlagen, wat een primair mechanisme is voor zowel Optimistic Rollups als ZK-Rollups, en door een plafond toe te voegen voor de totale transactieoproepgegevens in een blok. Het vergroten van de hoeveelheid beschikbare dataruimte voor rollups is volgens Buterin tegenwoordig haalbaar, aangezien blokgroottes lang niet in de buurt komen van groottes die de netwerkstabiliteit zouden bedreigen.

Hoewel data-sharding kan worden gezien als de langetermijnoplossing voor de onvolkomenheden van roll-ups, is dit voorstel bedoeld om de gastarieven op zeer korte termijn te verlagen, mogelijk tegen Kerstmis van dit jaar, volgens een tweet van het team van zkSync, zelf een layer-2 schaalprotocol.

Nu Buterin zelf pleit voor een “ecosysteembrede overgang naar een rollup-centric Ethereum” als de gewenste kortetermijnoplossing om de gaskosten te verlagen, is het geen verrassing dat Ethereum-schaaloplossingen naast Ethereum zijn gegroeid. Vorige week kondigde de grootste cryptocurrency-beurs, Binance, aan dat het Ethereum layer 2-deposito’s via Arbitrum zou ondersteunen. Dit toont aan dat de vraag naar goedkopere transacties op het Ethereum-netwerk nog steeds groeiende is.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN