Morgan Stanley vergroot zijn Bitcoin-blootstelling aanzienlijk

Volgens de laatste indiening bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Morgan Stanley, de op twee na grootste vermogensbeheerder ter wereld, zijn Bitcoin-blootstelling aanzienlijk vergroot via de Grayscale Bitcoin Trust, waardoor de hoop is gewekt op mogelijke Grayscale Bitcoin ETF-goedkeuring.

Volgens de documenten heeft het Growth Portfolio Fund van de bank, voor de periode eindigend op 30 september, 1,5 miljoen GBTC-aandelen toegevoegd, terwijl de Insight- en de Global Opportunity Portfolio-fondsen respectievelijk bijna 600.000 en 500.000 aandelen hebben toegevoegd. Verdeeld over deze drie fondsen bezit Morgan Stanley momenteel meer dan 6,6 miljoen GBTC-aandelen, ter waarde van meer dan $300 miljoen. Dit markeert een toename van de GBTC-blootstelling van ongeveer $118 miljoen over de periode van 30 juni tot 30 september.

Naast andere fondsen, bezit het bedrijf ook een aanzienlijk aantal aandelen van de grootste zakelijke houder van Bitcoin, Microstrategy. De vermogensbeheerder besloot in januari $500 miljoen in Microstrategy-aandelen te investeren, waardoor het nog meer indirecte blootstelling aan Bitcoin verkreeg.

De Grayscale Bitcoin Trust stelt institutionele beleggers in staat om indirecte blootstelling aan Bitcoin te krijgen door de aandelen van het fonds te kopen. Dit terwijl de concurrentie voor crypto-investeringsproducten van institutionele kwaliteit toeneemt, aangezien Valkyrie’s en VanEck’s Bitcoin futures-ETF’s in oktober en november werden goedgekeurd door de SEC en begonnen te handelen op respectievelijk Nasdaq en CBOE.

Grayscale heeft zelf echter ook plannen aangekondigd om zijn fonds om te zetten in een spot-ETF, maar tot nu toe lijkt er geen behoefte te zijn aan het goedkeuren van een spot Bitcoin ETF bij de SEC. In november verwierp de Amerikaanse effectentoezichthouder VanEck’s spot Bitcoin ETF-aanvraag en beweerde dat het voorgestelde product niet had voldaan om zich te beschermen tegen “frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken”.

In het licht van Morgan Stanley’s recente verhoogde blootstelling aan GBTC, speculeren sommige leden van de Bitcoin-gemeenschap dat de investeringsbankgigant Grayscale zou kunnen helpen zijn spot Bitcoin ETF goedgekeurd te krijgen. Of dit daadwerkelijk ook zo is, moeten we echter nog afwachten.