Bitcoin

Het Bitcoin whitepaper is vandaag 13 jaar oud

31 oktober 2008 markeert de geboorte van Bitcoin (BTC) zoals we die vandaag kennen nadat de pseudoniem Satoshi Nakamoto een whitepaper publiceerde met de titel: Bitcoin: “A Peer-to-Peer Electronic Cash System.”

Het Bitcoin whitepaper legt het probleem uit met gecentraliseerde elektronische betalingssystemen zoals banken en financiële instellingen, terwijl het ook voorstelt hoe een fraudebestendig, gedecentraliseerd peer-to-peer-protocol het probleem oplost.

De e-mail met de whitepaper is even na 14.00 uur verzonden naar een mailinglijst voor cryptografen. Volgens een kopie van de e-mail die wordt onderhouden door het Nakamato Institute, schreef de pseudonieme maker van Bitcoin destijds: “Ik heb gewerkt aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder vertrouwde derde partij .”

Simpel gezegd, de oplossing van Satoshi was om het gecentraliseerde systeem volledig te elimineren, waardoor mensen hun eigen bank kunnen worden en met elkaar transacties kunnen uitvoeren zonder afhankelijk te zijn van een derde partij om de transactie te verwerken.

Het voorgestelde protocol is gebouwd op een cryptografisch veilig systeem dat de basis legt van wat tegenwoordig bekend staat als de ruggengraat van cryptocurrencies: blockchain-technologie. Satoshi gaf het volgende aan:

“De belangrijkste eigenschappen: Dubbele uitgaven worden voorkomen met een peer-to-peer netwerk. Geen mint of andere vertrouwde partijen. Deelnemers kunnen anoniem zijn. Nieuwe munten worden gemaakt van de Hashcash-stijl proof-of-work. De proof-of-work voor nieuwe muntgeneratie drijft het netwerk ook aan om dubbele uitgaven te voorkomen.”

Het ging verder met aangeven dat het gedecentraliseerde systeem ook het probleem van vertrouwen en de Byzantijnse fout oplost via het proof-of-work-algoritme, waarmee nieuwe updates kunnen worden geïmplementeerd als ten minste 51% van het netwerk ermee instemt.

Nakamoto’s paper ontving zijn eerste antwoord op 2 november van James A. Donald, die terug schreef: “We hebben zo’n systeem heel, heel erg nodig, maar zoals ik uw voorstel begrijp, lijkt het niet te schalen naar de vereiste grootte.”

Bitcoin werd later officieel gelanceerd op 3 januari 2009, de datum waarop het eerste transactieblok – bekend als het genesisblok – werd gedolven. En de rest is geschiedenis.

We hebben hieronder een officiële kopie van het Bitcoin whitepaper toegevoegd:

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN