Moslims uit Indonesië verklaren cryptocurrencies als “haram”

Crypto-activiteiten werden verboden verklaard door de religieuze wet van de grootste islamitische organisatie van Indonesië, Nahdlatul Ulama. Er werd een verhit debat gevoerd voordat we tot de conclusie kwamen dat digitale valuta’s als “haram” werden verklaard.

De discussie of cryptocurrencies in de islam als haram moeten worden beschouwd, is niet nieuw, maar een formeel besluit van een grote organisatie als Nahdlatul Ulama was tot nu toe in Indonesië niet genomen en verrast velen sinds de crypto-markt in het land erg booming was.

Geen eerlijk werk

Moslimgeleerden zijn al een tijdje van mening dat cryptocurrencies geen “eerlijk werk” zijn, omdat ze ze hebben vergeleken met gokken en andere activiteiten die als tegen de islamitische religieuze wet worden beschouwd. Aan de andere kant zijn sommige islamitische juristen juist weer tegen dit idee en gaven aan dat cryptocurrencies als “halal” of toegestaan ​​moeten worden beschouwd.

Volgens de islamitische wet worden veel mediums -zoals valuta, druiven, enz.- als “halal” of wettig beschouwd, maar sommige activiteiten die betrekking hebben op die mediums – zoals het gebruiken van valuta als handelswaar om winst te maken, het gebruiken van druiven om wijn te maken, enz.- zijn “haram” of verboden.

Tegenwoordig is de digitale ruimte belangrijker geworden voor valuta’s, terwijl contant geld een beperkter veld van mogelijkheden heeft. Aangezien technologische innovatie velen heeft veroverd, ongeacht religie, ziet de islamitische organisatie slechte activiteiten die enorme hoeveelheden geld kunnen genereren door middel van rente, omdat ze het beschouwen als “onverdiend inkomen”.

Bovendien beschouwde het cryptocurrencies als een medium dat verband houdt met veel illegale activiteiten. De openbare aankondiging op de website van het Oost-Java Nahdlatul Ulama-filiaal luidt als volgt:

“Deelnemers aan de bahtsul masail waren van mening, ondanks dat crypto al door de overheid als handelsartikel wordt erkend, dat het niet kan worden gelegaliseerd onder de Sharia.”

Andere geleerden denken er anders over

Vorig jaar publiceerden wij al een artikel over het feit dat vooraanstaande moslimgeleerden een whitepaper uitgebracht hadden waarin wordt bevestigd dat Ethereum’s cryptocurrency, Ether, in feite Sharia-compatibel is. Het artikel van Amanie Advisors zei dat, omdat Ether een utility-token is, dat meestal wordt gebruikt om het netwerk van stroom te voorzien, de Sharia-wetten omtrent een valuta niet van toepassing zijn.

Hoewel het oordeel van Amanie Advisors zeker niet afdwingbaar is, is hun mening van invloed. Amanie Advisors is een gerespecteerde, gematigde stem binnen de islamitische financiële gemeenschap. Maar de geleerden gaven wel aan dat bepaalde gebruiksvormen van Ethereum (ETH) wel haram kunnen zijn.

Ze gaven als voorbeeld dat als specifieke tokens bijvoorbeeld worden gebruikt om winst te maken met rente, dan zouden deze niet Sharia-compatibel zijn. Ze zeiden ook dat zowel de Proof-of-Work– als Proof-of-Stake-mechanismen Sharia-compatibel zouden kunnen zijn, maar Ethereum’s Proof-of-Stake-mechanisme opnieuw zal worden herzien als het gelanceerd is.

Wel of niet halal?

Zoals jullie hierboven al terug kunnen lezen, is het erg lastig om te bepalen of cryptocurrencies haram of halal zijn. Dit komt voornamelijk omdat er een aantal criteria zijn waaraan individuen zich moeten houden om ervoor te zorgen dat hun investering, of ander inkomen, als halal wordt beschouwd. Zo mag het inkomen niet worden verkregen via onethische of uitbuitende middelen zoals omkoping, afpersing en/of uit winstbejag.

Vooral het laatste punt is natuurlijk lastig om aan te tonen. Bitcoin is niet ontworpen om winst te maken, echter stappen wel veel mensen in Bitcoin om winst te maken of om hun geld veilig te stellen tegen inflatie. Hierdoor zijn er vooralsnog nog geen duidelijke officiële richtlijnen over de vraag of moslims wel of niet in Bitcoin mogen investeren.

Misschien wel de meest uitgebreide van deze interpretaties is gepubliceerd door voormalig Shariah-adviseur van Blossom Finance, Mufti Muhammad Abu-Bakar. Zijn rapport, dat voor het laatst werd bijgewerkt in december 2019, stelt dat alle valuta’s tot op zekere hoogte speculatief zijn vanwege de aard van het aanbod en vraag; aangezien fiat-valuta’s, goud en de meeste andere financiële instrumenten onder de sharia zijn toegestaan, moet Bitcoin dat ook zijn.

Evenzo, hoewel er een argument is dat Bitcoin soms voor illegale doeleinden wordt gebruikt, stelt Mufti Muhammad Abu-Bakar dat Bitcoin hierdoor zelf niet illegaal wordt en stelt het volgende om dit te demonstreren:

“Over het algemeen maakt het gebruik van iets dat rechtmatig is voor een onwettig doel, het ding zelf niet onwettig. Unaniem zijn de vier soennitische stromingen volgens de wettige verkoop van druiven. Malekis en Hanbalis beschouwen de verkoop van druiven aan een wijnhandelaar ongeldig, terwijl Hanafi’s en Shafe”s dergelijke verkopen alleen maar ontmoedigen.”

Conclusie

Volgens Coinfluencers-oprichter Jamal Aezaz is het eenvoudig om vast te stellen of een beoogd Bitcoin-gebruik halal of haram is, namelijk door te overwegen of hetzelfde gebruik met fiat-valuta’s ook ontoelaatbaar zou zijn:

“Er is een algemene misvatting dat alles wat met Bitcoin te maken heeft, haram is. Dit komt voort uit het feit dat Bitcoin eerder een cryptocurrency is dan een valuta die is uitgegeven door een centrale bank. Echter, net als fiat-valuta’s, is het vasthouden van Bitcoin als een betaalmiddel en waardeopslag volledig halal. Daarnaast is het gebruik van Bitcoin voor elk doel dat als haram met fiat-valuta zou worden beschouwd, ook als haram met Bitcoin worden beschouwd.”