Amerikaanse overheid looft $10 miljoen aan cryptocurrency uit voor informatie

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (DOS) probeert cybercriminaliteit in het land een halt toe te roepen met een nieuw initiatief, genaamd Rewards for Justice (RFJ). Als gevolg hiervan zal het tot $10 miljoen aan cryptocurrencies aanbieden aan iedereen die informatie kan verstrekken die leidt tot de identificatie van door de staat gesteunde hackers.

Rewards for Justice

Vorige week woonden hackers en cybersecurity-experts de beroemde cyberconferentie Black Hat Briefings bij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken promootte het programma door middel van een QR-code die op flyers en T-shirts was gestempeld, die gescand konden worden en naar de RFJ-pagina leidde met alle informatie over de beloning.

Deelnemers hebben toegang tot het RFJ-kanaal via TOR, een browser die anoniem onderzoek en communicatie mogelijk maakt. DOS-officieren geloven dat het dark web en het gebruik van moderne technologieën – verwijzend naar cryptocurrencies en blockchain – geschikte tools voor hen zijn. Een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei het volgende tijdens een interview met CNN:

“Iets op het dark web dat totale anonimiteit en een aanvankelijk beveiligingsniveau mogelijk maakt, is waarschijnlijk meer geschikt voor die mensen. Dus gewoon mensen vinden waar ze zijn en ze bereiken met de technologie waarin ze zich het meest op hun gemak voelen, is denk ik de manier waarop we moeten werken bij Rewards for Justice.”

Verbetering van de cyberbeveiliging van Amerika

De DOS kondigde een maand geleden stilletjes aan nadat de regering-Biden had besloten dat het tijd was om de cyberbeveiliging van het land te versterken. De regering heeft namelijk de Russische en Chinese autoriteiten ervan beschuldigd hackers in te zetten om meerdere Amerikaanse federale agentschappen en afdelingen binnen te dringen. Het verschil is nu dat in vier decennia in de geschiedenis van de RFJ, informanten ervoor kunnen kiezen om in crypto betaald te worden.

“We bieden bankoverschrijvingen, we kunnen nog steeds koffers vol contant geld bezorgen – en bezorgen dat ook, we kunnen beloningen in natura bieden. En nu kan een ontvanger kiezen welke cryptocurrency hij/zij leuk vindt.”

DOS-functionarissen hebben niet bekendgemaakt welke andere use-cases voor cryptocurrencies de overheid heeft. Toch hebben ze duidelijk gemaakt dat de Biden-administratie nog steeds geneigd is cryptotransacties te volgen om ‘cyberveiligheidsredenen’. Evenzo deed de FBI dat toen het meer dan $2,1 miljoen aan BTC terug wist te halen, betaald als losgeld door de Amerikaanse oliegigant Colonial Pipeline.

De regering-Biden wilde graag strengere regels opleggen rond cryptocurrencies door het Warner-amendement te ondersteunen, dat meer schade aanricht dan oplossingen. En ondanks het feit dat Warner en verschillende Democratische senatoren zoals Cynthia Lumis en Pat Toomey zich bij een nieuw en herzien amendement voegden, slaagde het er niet in een akkoord te bereiken dankzij senator Richard Shelby, die zich hardnekkig tegen het voorstel verzette. We zijn echter wel benieuwd wat er de komende periode vanuit de VS besloten wordt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!