ProBit en het PROB token

ProBit Global (voorheen ProBit Exchange) en ProBit (voorheen ProBit Korea) heeft een eigen utility token dat wel wat aandacht verdient. Het PROB-token is een ERC20-token dat in augustus 2020 op de Ethereum blockchain gelanceerd is. We bespreken in dit artikel de belangrijkste mogelijkheden van het token.

Goedkoper handelen

De eerste en voor de traders onder jullie misschien wel meest voorname reden om het PROB-token in bezit te hebben, is de korting. Heb je geen PROB-tokens in je persoonlijke wallet op ProBit Global, dan betaal je per transactie 0,2%. Dat is op zich al geen hoge kost, maar concurrentieel gezien kan het beter. Wanneer je echter instelt dat je met het PROB-token de trading fees betaalt, dan betaal je maar 0,18%. Deze fees gelden voor wanneer je géén PROB-tokens gestaked hebt.

Heb je dat wel, dan zijn er vervolgens nog 11 VIP levels ingedeeld volgens het aantal PROB-tokens die je staked. Hoe meer je staked, hoe hoger je VIP level en hoe lager de fees die je zal betalen. Stake je geen PROB-tokens, dan blijf je in de “Standard” tier en betaal je de standaard rates. Je behoort al tot VIP 1 wanneer je 500 PROB-tokens stakete. Met de huidige marktprijs van het PROB-token (+/- $0,25) komt dat overeen met een investering van $125. Als je de trading fees met het PROB-token betaalt, kosten die je nog 0,17%. VIP level 2 ben je al vanaf 3000 PROB-tokens (+/- $750). Dan kosten de tradingfees je nog 0,16%. Vanaf VIP level 3 wordt het ook interessant op het vlak van referral bonus, die dan niet 10% maar 20% wordt.

Hogere referral bonus

Hoe hoger je op de VIP ladder opklimt, hoe hoger ook de referral bonus wordt. Tot en met VIP lvl 2, is een nieuwe referral 10% waard. Vanaf VIP lvl 3 wordt dat al 20%, vanaf VIP lvl 6, krijg je 30% bonus. Die referral bonus krijg jij dan op de alle toekomstige trading fees die de nieuwe gebruikers van de exchange van dan af maken. Het loont dus zeker de moeite om in eerste instantie een hoeveelheid PROB-tokens te staken en vervolgens al jouw vrienden te overtuigen bij ProBit Global hun favoriete cryptomunten te komen kopen.

Staking en meer

Wil je de VIP ladder omhoog klimmen dan dien je een aantal PROB-tokens in je wallet te staken. Gedurende een periode van 180 dagen kan je dan niet meer gebruik maken van deze tokens. Ze zitten als het ware opgesloten. Je krijgt er tijdens die periode wel een gegarandeerde APY van 4% voor. Voor de vaste periode van 180 dagen komt dat overeen met 2% gedurende die periode. Stake je dus 10000 PROB-tokens, dan lopen die na een half jaar op tot 10020 PROB-tokens.

We schreven al eerder een artikel over de Initial Exchange Offerings (IEO’s) die er regelmatig op het platform plaatsvinden. Nieuwe projecten in samenwerking met ProBit Global lanceren dan hun coin of token en geven er een aantal gratis van weg. Je koopt dan in presale de nieuwe coin of token aan met, afhankelijk van het project, BTC, ETH of USDT. Kies je echter om in PROB-tokens te betalen, dan krijg je nog een mooie bonus bovenop.

Ook voor de ProBit Exclusives (lees er hier alles over) heb je 500 PROB-tokens nodig om kans te maken coins of tokens te kunnen kopen aan behoorlijke kortingen. Zo waren er de afgelopen weken verschillende Exclusive events waarbij BTC verkocht werd met 50% korting!

Hoe zit het met de tokenomics van het PROB-token?

Volgens de white paper van ProBit Global zullen er nooit meer dan 200 miljoen PROB-tokens in omloop komen. Op dit moment zijn er daar volgens Coinmarketcap 43 miljoen van in omloop. ProBit Global heeft zich er ook toe geëngageerd op regelmatige basis een aantal PROB-tokens terug te kopen en in de ProBit Reserves te bewaren. Zo nemen ze in feite een deel van de hoeveelheid PROB-tokens uit omloop. Volgens hen komt dat het token en het ecosysteem te goed. Ondertussen werden er zo al 7 miljoen tokens van de open markt gehouden. Dat kan je via de Etherscan website zelf controleren.

Tijdens een private sale werden 20 miljoen tokens aan investeerders verkocht. 80 miljoen tokens zijn in handen van het team en/of worden bewaard om het project en (toekomstige) partnerships te bekostigen. Wat er precies met de overige 100 miljoen tokens gebeurd is of zal gebeuren, was ons niet helemaal duidelijk.