Bitcoin koers

Waarom mag Elon Musk de Bitcoin koers manipuleren?

Op het eerste gezicht vertonen veel van Elon Musk’s recente tweets over Bitcoin (BTC) en Dogecoin (DOGE) veel overeenkomsten met pump en dumps. Veel mensen in de cryptocurrency-markt vragen zich dan ook af waarom de miljardair nog niet ter verantwoording geroepen is voor zijn acties.

Er is echter geen direct bewijs dat Musk opzettelijk mensen misleidde toen hij zei dat Tesla Bitcoin zou accepteren voordat hij de beslissing abrupt terugdraaide. Maar de haast van de ommezwaai heeft geleid tot vragen over wat er zich achter de schermen afspeelde. Zo zei Mati Greenspan, een cryptocurrency-analist bij Quantum Economics, het volgende over de aankondiging:

“Elon Musk is een grappenmaker en een pumper. Een goede prijsmanipulator. Waarom neemt iemand hem serieus?”

Hij ging verder met zeggen:

“Dit is gewoon Musk die Musk is. We hebben hem al zo vaak opzettelijk de financiële markten zien manipuleren dat het niet eens grappig meer is.”

Musk’s gebruik van twitter heeft hem eerder in de problemen gebracht. Musk kreeg een boete door te tweeten over Tesla in 2018. De miljardair tweette dat hij financiering had verkregen om met het bedrijf private te gaan voor $420 per aandeel. Dat was destijds een aanzienlijke premie ten opzichte van de aandelenkoers en het aandeel steeg flink door Musk’s tweet.

De financiering is er nooit gekomen en Tesla en Musk werden uiteindelijk gedwongen om de fraude en effectenrechtelijke aanklachten te schikken die waren ingediend door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Er werd een boete van $40 miljoen betaald en Musk werd gedwongen af ​​te treden als voorzitter van Tesla.

ProBit

Verschil tussen aandelen en cryptocurrencies

Leidinggevenden in de openbare markt zijn wettelijk verplicht om waarheidsgetrouwe en niet misleidende uitspraken over hun bedrijf te doen. Wetten regelen zaken als wanneer insiders aandelen in hun eigen bedrijf kunnen kopen en verkopen, hoe ze informatie aan de markt bekendmaken en wat moet worden bekendgemaakt. In de wereld van cryptocurrencies bestaan ​​dergelijke regels niet.

Hoewel veel cryptocurrency-beurzen nu gereguleerd zijn, zijn cryptocurrencies zelf dat niet. Een deel van de aantrekkingskracht voor veel investeerders is dat de meeste cryptocurrencies gedecentraliseerd zijn. Als gevolg hiervan heeft niemand de autoriteit om Musk aan te pakken voor zijn prijsmanipulatie.

Er zijn echter wel overeenkomsten met reguliere valutamarkten. Hoewel nationale autoriteiten beperkingen kunnen opleggen aan het kopen en verkopen van valuta over de grenzen heen, kunnen ze mensen er niet van weerhouden om een ​​valuta te promoten of af te kraken.

Waar Musk misschien in heet water terechtkomt, is wanneer zijn tweets over Tesla en Bitcoin gaan. Hier heeft de SEC autoriteit omdat deze betrekking zou kunnen hebben op de aandelenkoers van Tesla.

Tesla-investeerders hebben echter ook reden om te klagen. Toen Tesla voor het eerst zijn investering van $1,5 miljard in Bitcoin aankondigde, zei het bedrijf dat het deel uitmaakte van zijn schatkist-strategie. Fondsmanager Nickel Digital Asset Management schatte vorige week dat de tweets van Musk het bedrijf ongeveer $370 miljoen in één dag hebben gekost. De investering laat waarschijnlijk nog steeds een positief rendement zien dankzij de prijsstijging sinds het moment van kopen, maar institutionele beleggers vinden dit soort wilde volatiliteit niet prettig.

Hoe dan ook, is het dus lastig om op dit moment Elon Musk aan te pakken voor zijn manipulatie. Er zullen hiervoor duidelijkere regels moeten komen, of de cryptocurrency-markt moet dit soort personen niet meer serieus nemen.

Wat denken jullie? Laat het ons weten op onze socials!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN