Patenten

IBM lanceert NFT-platform voor patenten

De internationale techgigant IBM en intellectueel eigendomspecialisten bij IPwe hebben gisteren het IPwe Platform en de Global Patent Marketplace onthuld, een blockchain-gebaseerd platform dat tokenizing en verhandeling van patenten mogelijk zou maken in de vorm van non-fungible tokens (NFT’s).

Als gevolg van de aankondiging zei de CEO van IPwe, Erich Spangenberg, het volgende:

“Het IPwe-platform is ontworpen om de activaklasse van octrooien te transformeren door de transparantie te vergroten en betrokkenheid te bevorderen, wat volgens ons innovatie zal stimuleren.”

Hoewel NFT’s tot nu toe vooral gebruikt zijn om kunstwerken, afbeeldingen, muziek en andere media te verhandelen. Past het concept zelf – dat NFT’s digitale certificaten van authenticiteit en eigendom vertegenwoordigen – echter ook perfect bij de markt van patenten.

Volgens Spangenberg vertaalt slechts 2-5% van de patenten zich in $180 miljard aan waarde op de markt. Traditionele patenten zijn echter “notoir moeilijk te beheren, te waarderen en te verhandelen om als liquide activa te worden behandeld.” In dit licht bieden NFT’s een kans om de sector veel transparanter en kostenefficiënter te maken en een markt van $1 biljoen – of meer – open te breken. Hij ging verder met:

“Het gebruik van NFT’s om patenten te vertegenwoordigen, zal helpen om volledig nieuwe manieren te creëren om met IP [intellectueel eigendom] om te gaan. Dit zal naar verwachting niet alleen grote ondernemingen ten goede komen met aanzienlijk intellectueel eigendom, maar het zal ook nieuwe kansen bieden aan kleine en middelgrote ondernemingen en zelfs individuele IP-eigenaren.”

ProBit

Volgens de aankondiging zullen patent-NFT’s worden opgeslagen en gedeeld op het door IBM Blockchain aangedreven IPwe-platform, dat ook de wereldwijde patentmarkt mogelijk maakt. Dit laatste zou leden van het ecosysteem in staat stellen om patenten te bekijken/bewerken en transacties uit te voeren, te kopen, licenties te verlenen, te financieren, te verkopen, te onderzoeken en op de markt te brengen.

Shyam Nagarajan, executive partner bij IBM Blockchain Services, zei het volgende:

“Het begint met het kunnen analyseren van deze enorme hoeveelheden gegevens uit octrooi-informatie. Zodra dat is gebeurd, is blockchain een technologie waarmee je deze patenten kunt tokeniseren en beschikbaar kunt maken op de kapitaalmarkten.”

Hij voegde toe:

“Over drie tot vijf jaar wordt het een markt van meer dan een biljoen dollar waarop jij en ik zullen handelen.”

Proeven van NFT’s op IPwe’s Global Patent Marketplace zullen naar verwachting “binnenkort” van start gaan. We zijn erg benieuwd naar hoeveel betrokkenheid het platform uiteindelijk zal gaan trekken. Het is iniedergeval zeker goed om te zien dat NFT’s op een andere manier gebruikt worden dan digitale verzamelobjecten.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN