bitcoin ecb

“Bitcoin voldoet niet als betaalmiddel” volgens ECB-bestuurslid

In een recente tweetstorm benadrukt Isabel Schnabel dat Bitcoin “niet voldoet aan de basiseigenschappen van geld”.

De Duitse economiste, met een veelal academische achtergrond bij verschillende Duitse universiteiten, is sinds vorig jaar aangesteld als bestuurslid bij het ECB voor een periode van acht jaar. In die functie is ze vooral verantwoordelijk voor het overzien en uitvoeren van het ECB programma voor kwantitatieve versoepeling (quantitative easing, of de introductie van nieuw geld door de centrale bank).

De rol van de ECB in het herstel van de economie

Tijdens een interview met Der Spiegel ging het vooral over de huidige staat van de economie in Europa. Ze legt uit wat de huidige en toekomstige rol zal zijn van de ECB in de heropleving van de economische situatie, nu stilaan het licht aan het einde van de corona-tunnel te zien is. De voornaamste rol van de centrale banken is het in de gaten houden van en controleren van de inflatie. Door middel van bijvoorbeeld het Europese herstelfonds van 750 miljard zullen de lidstaten het hoofd kunnen bieden aan de (toekomstige) economische fall-out.

Maar waar ze veel kritiek op kreeg was de uitspraak die ze dus deed over Bitcoin.

“Naar onze mening is het verkeerd om Bitcoin als valuta te omschrijven, omdat het niet voldoet aan de basiseigenschappen van geld. Het is een speculatief activum zonder enige herkenbare fundamentele waarde en is onderhevig aan enorme prijsschommelingen.”

De interviewer van Der Spiegel laat zich echter niet uit zijn lood slaan en dient haar van antwoord dat ook de euro geen intrinsieke waarde heeft en louter aanvaard wordt dankzij het vertrouwen dat er door iedereen in wordt gesteld. Schnabel stelt:

“De euro wordt gesteund door de ECB, die zeer vertrouwd is. En het is een wettig betaalmiddel. Niemand mag de euro weigeren. Bitcoin is een andere zaak.”

Ze zegt vooral bezorgd te zijn en dat het vertrouwen in cryptovaluta even snel kan verdwijnen, als dat het is verschenen. Dat zou op zijn beurt dan voor grote problemen kunnen zorgen op de financiële markten.

Nog geen beslissingen genomen over de digitale euro

Schnabel wordt vervolgens gevraagd over de plannen van de ECB voor het introduceren van een digitale euro. Haar antwoord daarop is niet echt verhelderend. Volgens haar zijn er daaromtrent nog geen beslissingen genomen. Er moet vooral nog uitgezocht worden welke invloed de digitalisering op het monetaire beleid zal hebben.

Volgens haar is de ECB ook de enige betrouwbare partij die een voldoende veilig systeem op poten kan zetten. In tegenstelling tot wat privé bedrijven zoals Facebook zouden doen met de gegevens van alle gebruikers. Het ziet er dus naar uit dat Europa bij de laatsten zal zijn wat betreft digitale valuta, net zoals we al eerder berichtte.

Volgens aloude Twitter-traditie werden de tweets van Schnabel door een leger aan Bitcoin en cryptotrolls beantwoord. Sommige al meer onderbouwd dan anderen. De Nederlandse crypto-expert PlanB zei het volgende:

“Mensen in Zimbabwe, Venezuela, Libanon en Turkije denken daar anders over (na wat de centrale banken met hun geld deden).”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN