FBI waarschuwt voor ransomwarebendes

Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft een waarschuwing vrijgegeven over ransomwarebendes, zoals de bekende Doppelpaymer bende.

De waarschuwing is naar Amerikaanse bedrijven verstuurd om hen te informeren over de laatste updates op het gebied van cyberbeveiliging. Sinds februari 2020 zou de FBI van dit soort incidenten op de hoogte zijn. Hierbij worden slachtoffers door ransomwarebendes geïntimideerd en eisen ze een bedrag in cryptocurrencies te betalen.

Deze intimidaties gaan zo ver dat de bendes zelfs erg grove taal gebruiken. Hiernaast worden slachtoffers gechanteerd met het verhaal dat iemand aan de deur zal komen als ze het gevraagde bedrag niet betalen.

Volgens de FBI is Doppelpaymer één van de ransomwarebendes die tijdens dit soort aanvallen vaak een geldbedrag eist in Bitcoin. Betalen hun slachtoffers niet, dan gaan ze over tot het telefonisch stalken om ze verder onder druk te zetten.

Toename van crypto-scams

Fraude middels cryptocurrency is dit jaar wereldwijd toegenomen te midden van de aanhoudende wereldwijde pandemie. Onlangs bleek ook de sportsector doelwit te zijn van ransomewarebendes. Zo werd een Engelse voetbalclub het slachtoffer van ransomware-aanval, waarin Bitcoin als betaling werd geëist. Ook werd het interne netwerk van Telecom, het grootste telecommunicatiebedrijf van Argentinië, aangevallen. De hackers eisten $7,5 miljoen in de altcoin Monero (XMR).

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!