Europese Centrale Bank digitale euro

Europese Centrale Bank hoopt samen met de particuliere sector een digitale euro te ontwikkelen

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft opnieuw de deur geopend voor een samenwerking met projecten in de particuliere sector, terwijl het haar werk aan de digitale euro “intensiveert” – een digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC) voor landen in de eurozone.

Volgens een officiële release heeft de ECB, de Raad van Bestuur van de bank, verklaard dat zij en andere leden van het Eurosysteem “zijn werk aan de mogelijke uitgifte van een digitale euro hebben geïntensiveerd”. De ECB voegde hier het volgende aan toe:

“Dit impliceert echter niet de intentie om de rol van de particuliere sector bij het aanbieden van betalingsdiensten te verdringen. Bovendien zouden onder toezicht staande privé-tussenpersonen de beste optie zijn om front-end-oplossingen en ondersteunende diensten te bieden en nieuwe bedrijfsmodellen op te bouwen op basis van een digitale euro, mocht een dergelijke constructie worden ingevoerd. “

De stap komt slechts enkele weken nadat ECB-president Christine Lagarde verklaarde dat een “goed ontworpen digitale euro synergieën zou creëren met de betalingssector”, eraan toevoegend dat “de particuliere sector hierdoor in staat zou worden gesteld nieuwe bedrijven op te bouwen op basis van digitale euro-gerelateerde diensten.”

Deze bevestiging van de berichtgeving geeft schijnbaar aan dat de financiële leiders van de EU hopen dat spelers uit de particuliere sector de hint zullen begrijpen – en hun interesse kenbaar zullen maken.

Een aantal spelers uit de particuliere sector hebben al een sleutelrol gespeeld in CBDC-uitgifteplannen – waaronder Zweden, dat samenwerkt met Accenture aan zijn e-krona-project, en Cambodja, dat al een CBDC heeft gelanceerd in samenwerking met een Japanse blockchain-provider die zegt dat het ook in gesprek is met andere naties.

De ECB lijkt zich ervan bewust te zijn dat het conventionele banksysteem ver achterloopt op betalingssystemen zoals cryptocurrencies, met een hernieuwde oproep in dezelfde release voor voortgang van grensoverschrijdende betalingen die “parallel” aan het werk aan de digitale euro zal lopen.

De ECB zei tevens dat het Eurosysteem zich richt op “de volledige inzet van directe betalingen, die aan alle burgers en bedrijven in Europa onder aantrekkelijke voorwaarden moeten worden aangeboden”, eraan toevoegend dat “verbetering van grensoverschrijdende betalingen buiten het eurogebied en de EU” een andere prioriteit was. De bank voegde hier het volgende aan toe:

“Het Eurosysteem zal zijn actieve steun voor innovatie, digitalisering en de totstandbrenging van een innovatief Europees ecosysteem voor betalingen uitbreiden, inclusief ondersteuning voor Europese fintechs.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN