Digitale euro

Monerium: de weg naar een digitale euro is simpeler dan wordt gesuggereerd

Monerium, een door Consensys gesteunde uitgever van digitaal geld, denkt dat de weg naar een digitale euro eenvoudiger is dan de Europese Centrale Bank suggereert.

Zoals wij in de zomer van 2019 al meldde, was Monerium het eerste bedrijf ter wereld dat een licentie ontving van IJslandse toezichthouders als onderdeel van een nieuw Europees regelgevingskader voor digitale gelddiensten in de Europese Economische Ruimte (EER). Het levert fiat-betaaldiensten met behulp van de Ethereum-blockchain en werkte later samen met blockchain-protocol Algorand.

Het raamwerk bestaat al

De fintech organisatie publiceerde op 13 oktober een reactie op de recente openbare raadpleging van de ECB over de digitale euro. In zijn reactie aan de ECB stelt Monerium dat Europa alleen maar hoeft te erkennen dat het al “een bewezen vorm van digitale euro” heeft.

In 2000 beschreef de Europese Commissie digitaal geld (of e-geld) als een “digitaal alternatief voor contant geld”, door een richtlijn uit te vaardigen die het definieerde als “technisch neutraal”, een “elektronisch surrogaat voor munten en bankbiljetten”. In het licht van dit raamwerk beweerde Monerium het volgende:

“Het enige dat de ECB hoeft te doen om elektronisch geld een vergelijkbare status te geven als fysiek contant geld, is uitgevers van elektronisch geld toegang geven tot de reserves van de ECB.”

Het omarmen van bestaande uitgevers van elektronisch geld verdient de voorkeur boven de ECB die rechtstreeks digitale valuta uitgeeft aan huishoudens en niet-financiële ondernemingen, aldus Monerium. Directe uitgifte zou een ingrijpende herziening van het bestaande systeem met zich meebrengen, waarin de centrale bank voornamelijk interactie heeft met gereguleerde financiële instellingen zoals commerciële banken.

Om zijn zaak kracht bij te zetten, verwijst Monerium naar een rapport van twee economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarin werd voorgesteld dat niet-bancaire aanbieders digitaal geld zouden kunnen uitgeven, met de steun van de centrale bank, om een ​​synthetische digitale valuta vanuit de centrale bank (sCBDC) uit te rollen.

Volgens Monerium is het bestaande raamwerk voor elektronisch geld in Europa al geschikt voor de belangrijkste criteria van het IMF voor een stabiele digitale valuta. Om van e-geld naar een sCBDC over te gaan, zou de centrale bank, in navolging van het IMF, verplichten om uitgevers van e-geld toegang te verlenen tot de reserves van de ECB:

“Een dergelijke toegang zou in overeenstemming zijn met het behoud van een ‘level playing field tussen instellingen voor elektronisch geld en kredietinstellingen’, zoals bepaald in de e-geldrichtlijn.”

Europa moet zich klaarmaken voor een digitale euro

Zoals gemeld, heeft de ECB duidelijk gemaakt dat zij medio 2021 tot een besluit zal komen over het al dan niet lanceren van een digitaal europroject. Het is dus nog even afwachten of en wanneer Europa besluit om een digitale euro uit te geven, echter lijkt het meer een kwestie van tijd, aangezien Fabio Panetta, lid van de directie van de Europese Centrale Bank, eerder deze maand al aangaf dat de EU bereid moet zijn om een ​​digitale euro uit te geven.

Het rapport belichtte de verspreiding van digitalisering in alle aspecten van het moderne leven, waardoor een toenemende vraag ontstaat naar directheid in consumentisme, werk en economische interactie. Panetta noemt digitalisering disruptief, met impact op het culturele, sociale en economische weefsel in het continent. Hij schreef het volgende:

“De manier waarop we betalen is geen uitzondering. Onze praktijken veranderen – in sommige landen snel. Nog niet zo lang geleden was contant geld de enige manier om direct te betalen. Het is nog steeds de dominante betaalmethode voor kleine bedragen. Maar de trend is in de richting van contantloze en contactloze betalingen. We doen steeds vaker aankopen met tap-and-go-kaarten, een app op onze telefoon of zelfs een smartwatch.”

Hij merkte het ontbreken van een volledig digitale valuta op als een potentiële blinde vlek voor digitalisering, en zegt dat de ECB moet overwegen om een ​​tegenhanger van de euro te creëren.

Hij ging verder en noemde de digitale euro een “urgente” kwestie en zei dat Europa klaar moet zijn om een ​​digitale valuta uit te geven “als en wanneer de ontwikkelingen dit nodig maken”.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN