Craig Wright Satoshi Nakamoto

Tezos betaalt schadevergoeding van $25 miljoen aan investeerders

Het welbekende crypto-project Tezos heeft onlangs een rechtzaak afgehandeld, waarin beweerd werd dat het project een illegale effectenverkoop in 2017 had uitgevoerd. De rechtbank heeft een uitspraak gedaan in het voordeel van de investeerders en het project heeft ermee ingestemd om een schadevergoeding te betalen aan de slachtoffers.

$25 miljoen aan schadevergoeding

Tezos en zijn oprichters, Arthur en Kathleen Breitman, dienen in totaal $25 miljoen aan investeerders te betalen, volgens het gerechtelijk bevel. Het werd voor het eerst voorgesteld in maart van dit jaar, maar werd pas vorige week beklonken.

Hoofdeiser Trigon Trading en andere sleutelfiguren ontvangen een kleine schikking vooraf van $5.000 tot $7.500 elk, terwijl de advocaten van de eiser meer dan $8 miljoen aan juridische kosten ontvangen.

De resterende $16,5 miljoen zal worden verdeeld onder Tezos-investeerders die hebben deelgenomen aan de tokenverkoop en verlies hebben geleden. Er wordt geen schikking betaald aan investeerders die in de maanden daarna van de verkoop hebben geprofiteerd.

Illegale verkoop van effecten

Tezos haalde in juli 2017 meer dan $232 miljoen op in een tokenverkoop en lokte investeerders met zijn governance-token, XTZ, en een platform dat de creatie van gedecentraliseerde applicaties (DApps) ondersteunde, vergelijkbaar met Ethereum (ETH). Het was destijds de grootste ICO ooit gehouden, echter werd deze al snel overschaduwd door de tokenverkoop van Telegram.

Maar de vruchtbare verkoop irriteerde sommige investeerders, die beweerden dat het Tezos-token een niet-geregistreerd effect was en daarom niet kon worden verkocht aan investeerders in de VS.

Het is namelijk zo dat, volgens de federale effectenwet van het land, geen enkel bedrijf “effect-tokens” mag verkopen of uitgeven – die hun waarde ontlenen aan een echt actief en verhandelbaar zijn – zonder registratie bij de Securities and Exchange Commission (SEC).

Drie jaar durende rechtzaak

In 2017, zoals uit de documenten bleek, beweerden investeerders dat de Tezos Foundation op frauduleuze en misleidende wijze de verkoop van tokens als aandeleninvesteringen op de markt had gebracht terwijl het in plaats daarvan “liefdadigheidsbijdragen” waren, waardoor de beklaagden “tientallen miljoenen dollars” voor zichzelf konden innen. Hierop volgde een driejarige rechtszaak die momenteel afgesloten is.

In maart van dit jaar oordeelden de rechtbanken dat Tezos meer dan $25 miljoen als schadevergoeding aan investeerders moest betalen, wat de Tezos Foundation destijds accepteerde. Het voegde er echter in een verklaring aan toe:

“De stichting blijft geloven dat de rechtszaken waardeloos waren en blijft elk vergrijp ontkennen.”

Het legde verder uit:

“Rechtszaken zijn duur en tijdrovend, en er werd besloten dat de eenmalige financiële kosten van een schikking de voorkeur hadden boven de afleiding en juridische kosten die gepaard gaan met het blijven vechten voor de rechtbank.”

Ondertussen, terwijl de zaak nu is gesloten en Tezos heeft ingestemd met het betalen van een schadevergoeding.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN