Tesla CargoSmart

Tesla medewerker wijst $1 miljoen aan BTC af van oplichters

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

De CEO van het bekende automerk Tesla, Elon Musk, is de laatste tijd vaak het doelwit geweest van cryptocurrency-scammers. Zo meldde wij eerder al op onze website dat Musk zijn naam meerdere keren gebruikt werd in neppe Bitcoin give-aways.

Het is echter zo dat hij bijna opnieuw het doelwit geweest zou zijn van een nieuwe aanval. Het nieuws is namelijk naar buiten gekomen dat een Russisch sprekende werknemer van Tesla benaderd werd door een hacker met de vraag of hij een stukje software zou willen installeren op het computernetwerk van het bedrijf. De hacker bood de medewerker maar liefst $1 miljoen aan BTC voor deze opdracht. Tevens werd hem belooft dat niemand er ooit achter zou komen.

Deze persoon is wellicht één van de trouwste medewerkers van het bedrijf, aangezien hij weigerde dit te doen. In plaats daarvan hielp de medewerker wetshandhavers om de hacker achter slot en grendel te krijgen.

Het begin van het verhaal

Op 16 juli 2020 kreeg de ongenoemde, in Amerika wonende medewerker van Tesla een WhatsApp bericht van een Russisch persoon die hij voor het laatste in 2016 gesproken had. De man, wiens naam Egor zou zijn, gaf aan dat hij deze zomer in Amerika zou zijn en de Tesla-medewerker graag zou willen ontmoeten.

Fast forward, de mannen zagen elkaar een paar keer en dit verliep allemaal goed. Ze gingen naar verluidt naar Lake Tahoe en ondernamen meerdere uitstapjes. Egor betaalde al deze tripjes en dit was allemaal geen probleem. Het enige vreemde eraan was dat Egor nooit op foto’s wilde staan, maar dat is achteraf wel te begrijpen.

Een aantal dagen later kwam Egor echter tot zaken. Hij gaf aan dat hij niet echt voor een vakantie gekomen was maar dat hij Tesla zou willen hacken. Egor wist dat de Tesla-medewerker een belangrijke functie binnen het bedrijf had en dat hij toegang had tot het computernetwerk.

Egor gaf verder aan dat hij voor een groep werkte die computervirussen maakte en hiermee van plan was om de data van het bedrijf te stelen (ransomware). Vervolgens was hij van plan om het bedrijf om losgeld te vragen in ruil voor de data.

USB-stick met ransomware

Egor zou de medewerker een virus geven die hij, via een USB-stick, in een Tesla-computer moest steken, om vervolgens het virus het werkt te laten doen. Het virus zou alle systemen overnemen en de data naar de criminelen sturen.

Egor beloofde de medewerker dat niemand er ooit achter zou komen dat hij/zij er iets mee te maken zou hebben. Sterker nog, de hackers waren bereid de naam van een andere Tesla-werknemer in de code te verstoppen.

Egor besefte echter ook dat de Tesla werknemer dit niet zomaar zou doen. Dus beloofde hij hem 500.000 dollar. De Tesla-werknemer onderhandelde wat en wist hier een miljoen van te maken. Prima, zei Egor. ‘Dan wordt mijn aandeel maar wat minder’.

Zoals de titel al aangeeft kwam het allemaal niet zover. Hij verwittigde de politie die op zijn beurt de FBI inschakelde. Er werd een onderzoek geopend en op het moment dat de Rus op het punt stond om terug op het vliegtuig naar Moskou te stappen, grepen speurders in en sloegen ze hem in de boeien. Egor zit nu vast, in afwachting van zijn proces.

Wat de schade voor Tesla had kunnen zijn? Egor zelf heeft het over vier miljoen dollar. Op Twitter gaf Musk alleen aan dat het een “serieuze aanval” had kunnen zijn en dat hij dankbaar is voor de hulp van de medewerker.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN