Börse Stuttgart BSDEX

Duitsland wil effecten moderniseren met blockchain-technologie.

Op 11 augustus heeft het Duitse federale ministerie van Financiën (BMF) en het federale ministerie van Justitie en Consumentenbescherming (BMJV) een wetsvoorstel ingediend om effecten te digitaliseren door middel van blockchain-technologie. Dit omdat, volgens de huidige wetgeving in het land, effecten in een document moeten worden beveiligd.

De beschreven ontwikkeling kenmerkte zich al door het feit dat andere landen de elektronische uitgifte van effecten mogelijk maken en in sommige gevallen ook regelgeving voor blockchain-effecten bieden. Er is echter nog geen overeenkomstige regelgeving in Duitsland hierover. Hier wil het land nu verandering in brengen.

De belangrijkste doelstellingen van het wetsontwerp zijn onder meer de modernisering van het effectenrecht en de versterking van het financiële centrum. Daarbij moet rekening worden gehouden met de bescherming van beleggers. Tegelijkertijd is het creëren van juridisch veilige regelgevingskaders en toezichtstructuren bedoeld om de integriteit, transparantie en functionaliteit van de financiële markten te verbeteren. Evenzo moet de veiligheid van technologische innovatie worden vergroot door juridisch betrouwbare oplossingen te creëren en moeten de voorwaarden voor veranderingen in de financiële sector worden verbeterd.

Blockchain-technologie zou dus helpen de liquiditeit en compliance te garanderen door een vervanging voor het papieren certificaat te bieden, aldus de BMF en BMJV. Tevens verbetert het voorgestelde wetsvoorstel, volgens de autoriteiten, ook de duidelijkheid van de regelgeving, door te bepalen dat de BaFin zal optreden als een belangrijke toezichthouder op het gebied van blockchain-gebaseerde e-aandelen.

BaFin zal verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de uitgifte van gedigitaliseerde effecten en het bijhouden van gedecentraliseerde grootboeken in overeenstemming met de Duitse bankwet, aldus de officiële verklaring.

Verder gaf de officiële verklaring aan dat de acceptatie van digitale effecten één van de kernaspecten is van de blockchain-strategie van de federale overheid.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN