Bijna 900.000 BTC in handen van criminelen, aldus onderzoek

Mensen die niet zo bekend zijn met Bitcoin (BTC) en de wereld van cryptocurrency associëren de digitale activa vaak met criminaliteit. Ze zien krantenkoppen over drugsdealers, hackers en witwassers die BTC of een andere cryptocurrency gebruiken. Hierdoor gaan zij er al snel van uit dat de gehele markt uit criminelen bestaat.

Eén van de bekendste zaken waar Bitcoin bij betrokken was is wellicht Silk Road. Bovendien komen oplichters vaak voor binnen de cryptogemeenschap, en doen ze zich regelmatig voor als beroemdheden en andere prominente figuren om mensen te misleiden.

Zo ligt één van de beroemdste hacks aller tijden, waar sommige oplichters de controle over opmerkelijke Twitter-accounts overnamen en een hoop mensen misleidden om ze Bitcoin te sturen, nog vers in ons geheugen. De oplichters gingen er maar met een relatief bescheiden bedrag vandoor, echter hielp het toch niet om de reputatie van Bitcoin te verbeteren.

Chainalysis heeft hierdoor onlangs een onderzoek uitgevoerd om erachter te komen hoeveel BTC in handen is van criminelen en oplichters. Het onderzoek heeft vastgesteld dat nu bijna 900.000 BTC in handen is van deze groep.

Bitcoin in handen van criminelen
Bron: Chainalysis

De belangen zijn verdeeld over verschillende grote groepen. De 3 grootste zijn: darknet markten met 585.000 BTC, frauduleuze praktijken (scams) is opgelopen tot bijna 100.000 BTC en gestolen fondsen staat momenteel op ongeveer 205.000 BTC. Al met al schat Chainalysis dat bijna 900.000 BTC (of 0,32% van het totale aanbod) in handen is van deze criminelen en oplichters.

Meestal worden deze fondsen gestuurd naar beurzen. De criminelen hebben aangetoond dat zij snel het geld in wisselen via beurzen, zelfs terwijl de scam nog steeds actief is en ze nog meer geld opstapelen. Daarnaast zijn Bitcoin mixers ook erg populair, in een poging om de fondsen niet traceerbaar te maken.

Het feit dat gestolen fondsen snel naar beurzen worden verplaatst, ondersteunt het argument voor strengere KYC-wetten en -regels. Beurzen kunnen onder druk worden gezet om veel strengere on-ramp-processen te gebruiken. Veel Bitcoin-puristen blijven echter standvastig tegen dergelijke bepalingen.

Hoe staan jullie hier in? Moeten de KYC-regels strenger worden of zijn jullie hier tegen? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!