Braziliaanse toezichthouder heft het verbod op WhatsApp’s betalingsfunctie op

De Braziliaanse toezichthouder heeft het verbod op Facebook’s WhatsApp betalingsfunctie weer ongedaan gemaakt, maar de functie is nog steeds niet beschikbaar voor burgers.

Whatsapp kondigde vorige maand aan dat het betalingen op zijn platform, voor meer dan 120 miljoen gebruikers in Brazilië, mogelijk zou maken. Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, gaf aan dat het overmaken van geld net zo eenvoudig zou zijn als het delen van een foto.

De betalingsfunctie werd echter kort na de aankondiging geblokkeerd door de Braziliaanse antitrustwaakhond, de Administratieve Raad voor Economische Defensie (CADE). Daarnaast bevroor de centrale bank van Brazilië alle WhatsApp-betalingen en beweerde dat het een risico voor de betalingsindustrie vormde.

De Braziliaanse toezichthouder heeft het verbod naar verluidt weer opgeheven omdat het, na het bekijken van de aanvullende informatie van Facebook en Cielo, vaststelde dat de twee geen bedreiging vormden voor de concurrentie in de Braziliaanse betalingssector. CADE merkte verder op dat de social media-gigant de meeste van zijn aanvankelijke angsten en scepsis had opgelost, maar het zal de samenwerking blijven onderzoeken om ervoor te zorgen dat er geen losse eindjes zijn die de twee bedrijven kunnen exploiteren.

1xbit

De blokkering van CADE is dus weer opgeheven, echter wil dit niet zeggen dat de betalingsfunctie beschikbaar is voor Braziliaanse burgers. Dit omdat de centrale bank van het land nog steeds alle WhatsApp betalingen blokkeert.

De bank beweerde dat deze stappen tegen WhatsApp zijn genomen om “de werking van een interoperabel, snel, veilig, transparant, open en goedkoop betalingssysteem te verzekeren”, en voegde er nog het volgende aan toe:

“Deze stap zal de bank de tijd geven om alle risico’s voor de goede werking van het Braziliaanse betalingssysteem te beoordelen en de naleving te controleren.

Het is dus nog even afwachten voor de Braziliaanse burgers, voordat zij gebruik kunnen maken van de betalingsfunctie binnen in de WhatsApp berichtenapplicatie.

Libra integratie

Er wordt van WhatsApp nog steeds verwacht dat het in de toekomst Libra zal ondersteunen omdat, in tegenstelling tot landelijke WhatsApp-betalingen in landen als Brazilië en India, Facebook het Libra-project gestart is om te fungeren als een wereldwijde oplossing voor mensen die momenteel nog geen gebruik maken van bankdiensten.

Volgens een persbericht van mei van Novi (een digitale portemonnee van Facebook die voormalig bekend stond als Calibra) zal het, zodra het wordt vrijgegeven, in WhatsApp worden geïntegreerd, ter ondersteuning van betalingen in interne stablecoins zoals LibraUSD, LibraEUR, Libra GBP en een munt die meerdere valuta’s vertegenwoordigt LBR.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!